Шест хиляди деца работят по улиците на Гърция, повечето от България и Румъния

Шест хиляди деца работят по улиците на Гърция, повечето от България и Румъния

По улиците на Гърция живеят шест хиляди деца, повечето от които са от страни като България и Румъния, пише гръцкият вестник "Прото тема". Те са пристигнали в страната с родителите си, но продават цветя, чистят прозорците на колите и просят.

С кризата от последните години се наблюдава увеличаване на работещите деца, заявява Мени Христиду от неправителствената организация Праксис. По думите ѝ броят на децата по улиците на Гърция скача по Великденските и Коледни празници.

Голяма част от децата са на възраст между 5 и 12 години. Те работят основно в центъра на Атина и Солун. Често се движат в района на църкви, а вечер на места, където се събират много хора.

"Някои от децата по улиците може би работят, за да помагат на семействата си. Повечето от тях обаче се експлоатират от престъпни канали. Търговците на хора често местят децата от един район в друг, от град на град или между различни държави, за да не бъдат хванати от властите", отбелязва Христиду.

От 2009 г. две гръцки неправителствени организации развиват инициативата "Мобилно училище". Програма е разработена в Белгия през 1996 г. и е насочена към деца, които не могат да учат, защото работят. "Мобилно училище" се прилага в Солун, където се смята, че над 100 деца работят всеки ден. Голяма част от тях са от съседни балкански държави, отбелязва "Прото тема".

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?