Шест милиона деца са починали от предотвратими заболявания миналата година

Шест милиона деца са починали от предотвратими заболявания миналата година

Шест милиона деца по света на възраст до 15 години са починали миналата година от предотвратими заболявания и други усложнения според данни на фонда за децата на ООН УНИЦЕФ. Бройката е наполовина по-малка в сравнение със сходните смъртни случаи през 2000 г.

През 2000 г. световните лидери приеха целите на ООН за развитие хилядолетието, а в същата година 11.2 милиона деца под 15 години починаха от болести, които могат да бъдат предотвратени, от недохранване, липса на чиста питейна вода или по време на раждане.

През 2017 г. тази бройка е спаднала на 6.3 милиона. Това означава, че едно дете под 15 години е умирало на всеки пет секунди.

Повечето смъртни случаи миналата година (5.4 милиона) са били при деца под 5 години, се посочва в доклада. В него се констатира, че бебетата, родени в страните от субсахарната област или в Южна Азия са 9 пъти по-застрашени да умират в сравнение с бебетата, родени в богати страни.

"Постигнахме забележителен напредък в спасяването на децата от 1990 г., когато 12,6 милиона деца под 5 години умираха по света по предотвратяеми причини. Но милиони деца все още умират заради това, което са те и заради мястото, на което те са родени", заяви Лоурънс Шанди, директор на отдела за данни и изследвания на УНИЦЕФ.

"С прости решения като лекарства, чиста вода, електричество и ваксини, можем да променим реалността за всяко дете", допълва той.

През 2015 г. ООН замени хилядолетните цели за развитие с 17 цели за устойчиво развитие, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. Сред тях са край на бедността, на неравенството и на други глобални кризи, като същевременно се насърчават инициативи, като преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Споделяне

Още от Свят