Шест партии остават извън парламента, но получават държавна субсидия

Партията на Светльо Витков от "Хиподил" - "Глас народен" също получава държавна субсидия, сн. БГНЕС

Девет партии са спечелили повече от един процент от гласовете на парламентарните избори, но само шест формации ще получат право на държавна субсидия от бюджета. Освен партиите, които са прескочили 4% бариера, пари от хазната получават и всички останали с над 1% от гласовете. За коалициите от партии изискването е да са получили 4%, за да получат субсидия.

Според обработените до момента резултати в ЦИК, партиите, спечелили над 1% на вчерашните избори, са Национален фронт за спасение на България (3.7%), ВМРО-БНД (1.9%); Лидер (1.7%), РЗС (1.7%), "Движение България на гражданите" (3.3%) и партия "Глас народен" на Светльо Витков от “Хиподил“ (1.3%).

Над 1% са получили и три други формации, но те остават без субсидия, тъй като са коалиции и не минават четирипроцентния праг.

Коалиция "Център - Свобода и достойнство", в която влизат НДСВ и партията на Касим Дал има (1.5%), Коалиция ДСБ и Български демократически форум (2.9%) и коалиция СДС е с 1.4%.

Партия "Зелените" печели изборите в японската столица Токио, но според данните на ЦИК получава 0.7% от гласовете на избирателите и остава без партийна субсидия.

За сравнение на парламентарните избори през 2009 година от останалите извън парламента партии само НДСВ и "Лидер" минаха прага от 1%, гарантиращ държавна субсидия.

За всеки действителен глас партиите получават по 12 лева и това е стимул за много малки формации да участват в изборната надпревара, макар да знаят, че ще останат извън парламента.

В разгара на изборната кампания някои партии се обявиха за намаляване на партийните субсидии, които се оказаха значително по-високи у нас, отколкото в далеч по-проспериращи западни държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Какво очаквате да свърши служебното правителство?