Шест пъти са се увеличили идващите от Гърция мигранти

Шест пъти са се увеличили идващите от Гърция мигранти

Все повече се увеличава мигрантският натиск от Гърция към България. Това отчете вътрешният министър Младен Маринов по време на петъчния парламентарен контрол, съобщи БНР.

Отчита се 6 пъти увеличение в сравнение с 2017 година. Тук също преобладават гражданите на Афганистан – 41 процента, и Ирак 30 процента. Естествено, ние сме усилили постовете. Изпратили сме допълнително техника там, която е термовизионни камери, уреди за нощно виждане, видеонаблюдение, постове, подвижни патрули, така че на този етап бързо прихващаме опитите и бързата комуникация с гръцките власти довежда до това те да не преминат незаконно на наша територия", заяви Маринов.

Според официалната статистика на МВР за февруари на вход на гръцката граница са задържани 28 души, като само 3 са преминали през официалния пункт, а останалите – през зелена граница. Толкова са и арестуваните, дошли от Турция.

За разлика от турската граница, по тази с Гърция няма ограда. МВР проучва възможностите да изгради видеонаблюдение в населените места близо до границата, обясни Маринов. Това ще се направи с европейски пари.

Пак със средства от Европа МВР иска да построи и три фургонни лагера в Елхово, Любимец и Любимец. Този проект предизвика силно недоволство сред местните, които не бяха уведомени какво се готви. От МВР заявиха, че ако не похарчат отпуснатите пари, след това бюджетът ще трябва да ги връща.

Споделяне

Още по темата

Още от България