Шест плажа ще се дадат под наем

Летният сезон е приоритет на туристическия министър

Служебния министър на туризма Стела Балтова. Сн: БГНЕС

Осигуряваното на нормалното протичане на летния туристически сезон е основен приоритет на служебния министър на туризма Стела Балтова, която представи политическия си кабинет във вторник. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева запазва поста си, а началник на кабинета ѝ е Биляна Райчинова.

За мен е важно и намаляването на броя на неохраняемите плажове, каза Балтова.

Към момента на концесия са отдадени 49 морски плажа. За пет пясъчни ивици предстои да бъдат подписани договори, а по три има подадени жалби - "Поморие-централен", "Бургас-север" и къмпинг "Нестинарка".

За шест морски ивици няма да могат да бъдат проведени процедури за концесии и вероятно ще се върви към подготовката на търгове за отдаване под наем, каза Балтова. Това са плажовете "Кранево-централен", "Варна-централен", "Къмпинг Юг", "Св. Влас-болница", "Ахтопол-север", "Росенец-север".

Подобряване качеството на административното обслужване в туризма и националната туристическа реклама и международно сътрудничество са другите приоритети, по които ще работи министърът на туризма.

Ще се работи и по системата за единна туристическа информация, която е важна за изсветляването на бранша, каза Балтова. За изграждането на системата има отворена обществена поръчка, която се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията.

Служебният министър ще работи и по промените в Закона за туризма, които се отнасят до предложението за въвеждане на гаранционен фонд за туроператорите паралелно със застраховането. На срещата с бизнеса в понеделник е било постигнато съгласие през следващите няколко месеца да се търси балансирано решение по този въпрос, като впоследствие да се предложат промени в закона.

Спазвайки поставения от служебния премиер Огнян Герджиков срок за ревизия в министерството, в началото на следващата седмица ще е готов анализът на обществените поръчки, уточни Балтова.

До две седмици ще бъде свикан междуведомствен съвет за кадрите в туризма. Подобряването на качеството на туристическата услуга е изключително важно за сектора, като за целта трябват професионално подготвени кадри, каза още Балтова.

Тя си е поставила за цел успешното изпълнение на националната туристическа реклама и представянето на България на предстоящите най-големи международни туристически изложения – ITB в Берлин, две в Москва и едно в Киев.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?