Шест сепариращи инсталации за боклук пуска ЕКОПАК

До края на годината организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОПАК ще пусне в експлоатация шести сепариращи инсталации. Те ще са разположени в София, с едната от балиращите машини, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Пазарджик. Над 1 млн. лв. е вложила компанията в оборудване и технологии за механизирана обработка на сметта, съобщиха в сряда от дружеството, което заедно с другите организации преди две седмици бяха порицани от екоминистъра Джевдет Чакъров, че не си изпълняват ангажиментите за инвестиции в разделянато на рециклируемите отпадъци.

За периода май 2006–2007 г., в който действа настоящия меморандум с Министерството на околната средаи водите и който Чакъров смята да преразгледа, компанията е инвестирала 12.5 млн. лв. в системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, сметоизвозваща техника и сепариращи инсталации. Инвестициите за тази година ще надхвърлят 9 млн. лв., а за следващата са планирани още 6.5 млн. лв. В тези суми не са включени разходите за опериране на системите за разделно събиране, които нарастват заедно с увеличаването на броя на общините-партньори, уточниха от ЕКОПАК.

Организацията е завършила и изграждането на системи за рацделно събиране на отпадъците в още 9 общини. За поставянето на над 1600 цветни контейнери за различните видове опаковки там са инвестирани над 620 000 лв. Така общият брой поставени в страната контейнери на ЕКОПАК става 13 943, а до края на годината ще достигнат 15 017 съда.

Досега компанията е сключила договори с 81 общини с население над 2.5 млн. души, има и контракти със заводи за рециклиране на суровини по региони.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?