Шест типа екотуристи

Посетителите на защитените територии могат да бъдат разделени на шест категории, обясняват от Национален парка "Централен Балкан". Всяка от тях има своите типични особености, които трябва да бъдат задоволени, за да се върнат екотуристите отново.

Изследователят е индивидуалист и авантюрист. Той предпочита да прави самотни преходи, но не изисква специални съоръжения за тях. Може да е относително заможен, но предпочита да не харчи много пари. Отбягва създадените с определена цел туристически съоръжения и предпочита местните.

Пешеходецът прави максимално дълги преходи с ограничен бюджет. Заради малкото си финанси предпочита евтино настаняване и ползва само съоръженията с ниски цени.

Пешеходен турист плюс - така са наречени в бранша хората, които също са готови на дълги преходи, но са по-взискатели към съоръженията и тъй като са платежоспособни, са готови да дадат за ползването им по-висока цена. Те обаче изискват и много информация за културата и природата в местността, където са решили да харчат парите си.

Масовият турист няма опит в пътуванията и предпочита да се движи в големи групи. Придвижва се на големи разстояния само със съоръжение и съответните удобства, което предполага предплатените турове.

Туристът с общи интереси е независим. Движи се в своя компания, по лично съставени маршрути. Относително заможен, но с ограничено време за почивка. Затова не обича дълги преходи, без интересни места за виждане. Склонен е на леки авантюри като рафтинг, но в нерискови условия.

Туристът със специални интереси е готов да плаща за хобито си, като предпочита друг да организира авантюрата. Изисква конкретни съоръжения за превоз на водолазни костюми например, техника за катерене и др. Наема водачи. Склонен е на дълги преходи, стига те да го водят към целта му.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?