Шест заплати отгоре за по-специални магистрати

Шест заплати отгоре за по-специални магистрати

Депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" в правната комисия дадоха зелена светлина за промени в съдебния закон, създаващи избрано магистратско съсловие, което ще получава 50% повече от останалите в гилдията. Всички спецзевна, оправомощени да разследват и съдят представителите на властта, ще се възползват от придобивката, предоставена им от самата власт. В сряда със 17 гласа "за", без "против" и с трима "въздържал се" бе прието, че магистратите и служителите в специализираните институции могат да получават до 18 заплати годишно. Това засяга спецсъдилищата, спецпрокуратурите и следователите в специализираните отдели.

Единствената опозиция на това предложение дойде от БСП, но и там гласовете се разделиха. Трима бяха "за", а останалите трима - "въздържал се".

Със силно оспорваните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), приети това лято, на спецмагистратите бе възложено да се занимават с делата за корупция по върховете на властта наред с организираната престъпност. Президентът Румен Радев, който също попада в обсега на подсъдните на спецсъдилищата, не върна промените, въпреки множеството аргументирани критики срещу въвеждането им.

Вносители на законопроекта за специално заплащане на специалните магистрати бяха ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Мотивът им е, че в момента "липсват каквито и да е стимули за привличане на магистрати и съдебни служители в специализираните юрисдикции".

"Няма как те да бъдат мотивирани да постъпят в съдебната система предвид по-големия обем от работа, честите командировки в цялата страна и по-високата сложност на производствата", се казва в мотивите към законопроекта. Депутатите смятат, че ако не дадат повече пари, то има риск специализираните институции буквално да "блокират".

Предложението на депутатите е безпрецедентно, защото до този момент българските магистрати получават заплати, изчислени съобразно позицията им, стажа и достигнатия ранг.

Управляващите никога не са демонстрирали подобна загриженост към Софийския градски съд, който продължава да е свръхнатоварен. Този съд гледа делата за корупция по върховете на властта в продължение на няколко десетилетия, но магистратите в него не се ползваха от подобни бонуси.

Огромни проблеми има в районните съдилища в София, Пловдив и Варна, които са свръхнатоварени. Положението в София е бедствено, но там съдиите все така получават по малко над 2000 лева брутни заплати. Срещу това възнаграждение те решават между 60 и 110 дела на месец.

За сравнение, привилегирована каста от спецмагистрати и съдебни служители ще получават до 18 пъти годишно по над 3000 лева. От възнагражденията ще се възползват над 200 магистрати и служители от общо около 10 000 в цялата страна.

Аргументите на вносителите са много спорни. Миналата седмица бившите членове на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева, Магдалена Лазарова и Даниела Костова (и трите от мнозинството на Сотир Цацаров и Георги Колев – б.р.) избраха да продължат своята кариера специализираните съдилища. Една от причините е, че там те ще гледат в пъти по-малко дела в сравнение със съдилищата, от които идват.

Галя Георгиева беше съдия в Апелативен съд – Пловдив преди да стане член на ВСС. Ако тя се бе върнала в Пловдив, щеше да решава по седем дела на месец. В Апелативния специализиран съд ще гледа по... три.

Освен заплатите, настоящите промени в Закона за съдебната власт уреждат и с въпросите на командироването. Проектът предвижда общото събрание на съдиите да одобрява предложенията на своя ръководител за командироване на магистрати от други съдилища. Това би разширило съдийското самоуправление за сметка на оперативните възможностите на съдебните шефове.

Наред с това обаче депутатите искат да премахнат част от пречките пред командироването, което преди време си спечели лоша слава в системата заради редица безпринципни назначения. Народните представители смятат да разрешат командироването на магистрати на свободни щатни длъжности, което досега беше забранено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?