Шест жертви на нова жп катастрофа в Турция

Поне шест души са загинали в сряда при челен сблъсък на два влака в северозападна Турция, съобщи телевизия НТВ. Това е втората голяма железопътна катастрофа за 10 дни, съобщиха турските медии.

Според съобщенията в различните медии броят на пострадалите варира между 40 и 100. Състоянието на петима от тях е тежко, съобщи НТВ.

Катастрофата в сряда стана близо до село Тавсанджъл, до град Коджайли само три дни след като бе възстановена железопътната линия Истанбул-Анкара.

Като вероятна причина за катастрофата телевизия НТВ посочва несъобразяване на единия влак с червената светлина на светофар.

Свидетели разказват, че първият вагон на влака, идващ от Истанбул, бил напълно смачкан, наоколо било отрупано с ранени и стенещи хора, във влаковете имало много затиснати.

Областният управител на град Коджаели каза, че няма информация за причините за инцидента. Очевидци, цитирани от частната телевизия НТВ, разказват, че първият вагон на експреса, пътуващ към Адапазаръ, е дерайлирал. Спасителни екипи се опитват да извадят затиснатите във вагона хора.

Преди десет дни пътнически влак, пътуващ от Истанбул за Анкара дерейлира край Сакария. 38 души загинаха тогава и около 60 души бяха ранени. Последният инцидент е станал недалеч от мястото на предишния.

Железопътните катастрофи са повод за голямо обществено недоволство в Турция, където бяха отправи призиви за оставка на членове на правителството.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?