Шест жертви на студа за денонощие в Русия, 37 от началото на месеца в Украйна

Шест жертви на студа за денонощие в Русия, 37 от началото на месеца в Украйна

Студена вълна връхлетя Русия с температури до минус 50 градуса в източните региони и за едно денонощие причини смъртта на шестима души, съобщи РИА Новости.

Шестима загинаха от студ в Русия през последните 24 часа, други 227 потърсиха медицинска помощ и 103 от тях бяха приети в болници, заяви за агенцията източник от здравното министерство.

Общо от началото на захлаждането жертвите в страната са 29, съобщава същата агенция.

От миналата седмица температурите в Русия са в свободно падане. Термометрите в Москва например показаха тази сутрин минус 19 градуса след силните снеговалежи напоследък. Според синоптиците студовете в столицата ще се задържат до 23 декември.

В Новосибирск, Томск, Омск и Барнаул, големи градове от Западен Сибир, тази нощ са регистрирани температури до минус 47 градуса, съобщи федералният метеорологичен център. Минималната нощна температура в далекоизточен Магадан се установи на минус 51 градуса и занятията в повечето уличища бяха отменени.

Студове обхванаха дори Южна Русия. Работата на летището в Махачкала, столица на кавказката република Дагестан, бе затруднена и объркана от силни снеговалежи. Отложени бяха и двайсетина полета, добавя агенцията, като се позовава на руското министерство на извънредните ситуации.

Студовете в Украйна взеха 37 жертви от началото на месеца, като температурите в някои райони паднаха до минус 23 градуса по Целзий, съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителството в Киев.

Общо 190 души са потърсили медицинска помощ, а 162 -ма са приети в болница, посочи здравното министерство.

Синоптиците очакват нощните температури в северната, централната и източната част на Украйна през седмицата да достигат минус 28 градуса.

Ледената вълна последва обилните снеговалежи, при които на места се образува снежна покривка с дебелина до 53 см.

Министерството на извънредните ситуации съобщи, че е издигнала неколкостотин отопляеми палатки в страната, където хората могат да получат топли напитки и първа помощ.

През февруари миналата година Украйна преживя най-студената си зима от шест години. Тогава от премръзване починаха над 130 души, припомня Ройтерс.

Четирима души са починали от преохлаждане в Молдова, а близо 100 са постъпили в болница с различна степен на измръзване, съобщи молдовският вътрешен министър Дорин Речан, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В спасителните работи в страната, където от две денонощия вилнеят снежни бури и виелици, се включи армията с военна бронетехника. От снежен плен досега са били избавени близо 300 души.

В северните райони на Молдова преспите достигат два-три метра височина. Изолирани от света са стотици селища, като много от тях са и без ток. Въпреки разчистването, пътищата са трудно проходими и властите помолиха гражданите да се въздържат от пътуване. Отменени са 90 процента от автобусните рейсове. Затворени са осемте митнически пункта на границата с Украйна и Румъния.

Споделяне

Още от Свят