Шестчасов проливен дъжд в столицата обърка транспорта

Шестчасов проливен дъжд в столицата обърка транспорта

Силен и продължителен дъжд над столицата в понеделник предизвика традиционното за такова време объркване на транспорта и бе сред причините трамвайна мотриса да дерайлира.

За 6 часа от 9.00 до 15.00 часа над града се изляха 25 литра на квадратен метър, съобщи БТА, като се позова на Научния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. 

Проливният дъжд блокира автобусния транспорт, който се движеше с 30-40 минути закъснение. Най-голямо бе закъснението по автобусните линии, които минават през кръстовището на „Орлов мост”, съобщи директорът на дружество „Столичен автотранспорт” Асен Добранов. Движението се регулираше от полицаи, но бе затруднено преминаването на автобусите от Централна гара по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” към бул. „Цариградско шосе”.

С около 30 минути закъсняваха от разписанията си автобусите по 111-та линия заради задръстванията при кръстовищата за Симеоново и Драгалевци. Между 30 и 40 минути беше закъснението на автобусите, които преминават през кръстовището на бул. „Цар Борис Трети” и бул. „Иван Гешов”.

Движението на електротранспорта е било нормално, според директора на дружество „Столичен електротранспорт” Йордан Василев. Закъснения е имало, но те са се дължали на натоварения трафик по улиците.

От Столичната община съобщиха, че по-големи от обикновените задръствания е имало в района на 4-ти километър на бул. „Цариградско шосе”.

Дъждът и усложнената пътна обстановка допринесоха за инцидент на бул. „Цар Борис трети”, където мотриса по трамвайна линия 5 дерайлира и се обърна, като блокира за два часа движението по линията. Дерайлирането е станало в посока от Овча купел към колелото на „Бъкстон”, а причината е била грешка на ватмана, допуснал по-висока от норматива скорост и неизпълнение на инструкциите за работа при ползването на трамвайните стрелки.

Пострадаха возещи се в мотрисата две жени и един мъж, както и ватманът, който от притеснение е получил нервен припадък. Пътниците са с прорезни рани и охлузвания, а ватманът е със „средни телесни повреди”, според съобщението от „Столичен електротранспорт”.

25 литра на квадрат паднаха за 6 часа и във Видин. В Сандански и в Ново село за същия период от време е отчетен валеж от 24 литра, в Благоевград - 22 литра, в Лом - 20 литра, в Монтана – 18, във Враца – 16, в Пазарджик – 13, в Централна България между 5 и 10 литра.

Заради лошото време и натоварения път междуселищен автобус по редовната линия Старосел – Пловдив се преобърна сутринта в понеделник в канавка на пътя Пловдив – Карлово. Жертви няма, съобщиха от полицията в Пловдив.

Катастрофата е станала между разклона за гара Калояново и село Граф Игнатиево.

От двайсетината пътници по-сериозно е пострадал един човек, леко ранен е шофьорът на автобуса. Раненият е без опасност за живота. Няма и тежки повреди по колата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?