Шести ден продължава борбата с пожарите в португалската провинция Алгарве

Шести ден продължава борбата с пожарите в португалската провинция Алгарве

Аварийните служби в Португалия се опитват днес за шести пореден ден до овладеят големите горски пожари, изпепелили хълмовете в южния регион Алгарве, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Агенцията за гражданска защита съобщи днес, че близо 2200 пожарникари от цялата страна са съсредоточени около пожара и броят им може да се увеличи. Огнеборците са подпомагани от шест летателни апарата и над 380 единици механизирана техника.

Поривите на вятъра допълнително затрудняват борбата със стихията, въпреки че през изминалата нощ пожарникарите съумяха да попречат на един от огнените фронт да доближи шестхилядния град Силвиш, който е популярна туристическа дестинация. Високо над района се стелят облаци черен дим.

След знойното време през последните дни температурите се връщат към нормата. За Алгарве прогнозата е за 31 градуса по Целзий, съобщи АП.

Португалският премиер предупреди съгражданите си, че може да е необходимо още доста време, за да се потуши големият пожар в Алгарве. В първия си коментар за пожара премиерът Антониу Коща заяви по телевизията, че през изминалата много гореща седмица са били угасени повече от 500 огнища, но пожарът в Алгарве е извън контрол.

Операцията по потушаването му ще продължи и през следващите дни и няма защо да се лъжем, че огънят ще може да бъде угасен през следващите часове, каза премиерът.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?