Шести руски туроператор прекрати дейността си

Руският туроператор Нордик стар обяви, че прекратява дейността си заради невъзможност да изпълнява задълженията си към туристите, предаде ИТАР-ТАСС. Компанията работи на руския пазар от 2001 година и организира пътувания в Естония, Литва, Латвия, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия и Дания, а нейни съсобственици са Оливър Олин и Олга Уткина.

Олин уточни, че туроператорът не оставя в чужбина нито един клиент без обратен билет.

"Нордик стар е малка компания, организираща най-вече индивидуални пътувания. Тя няма блокове места, не е резервирала чартърни полети, затова не става дума за прибиране на туристи от чужбина. Ще пострадат само клиентите, които са купили пътувания, а не могат да заминат. Това са 40-50 души", допълни говорителката на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

Още петстотин руски туристи са блокирани на гръцките острови Корфу, Родос и Крит, след като пореден руски туроператор обяви фалит във вторник, оставяйки своите клиенти без превоз до родината. ИнтЕър обяви несъстоятелност, само няколко дни, след като петият по големина руски туроперотар Лабиринт изпадна в същата ситуация и остави в Гърция над 8000 руски туристи, като предизвика сътресения в гръцкия туристически бранш.

От средата на юни са фалирали още туроператорските компании Нева, Роза на ветровете, Експо-Тур. Същото се случи и с авиоброкерската компания Идеал-Тур. В резултат на това близо 30 000 туристи се оказаха блокирани някъде по света.

Междувременно днес руските медии сигнализират и за възможността още един авиоброкер да спре работа. Според агенция "Интерфакс" от "Авиачартер", специализирана в резервирането на чартърни полети за редица туристически компании, са престанали да вдигат телефона, а клиенти се притесняват, че това може да е знак за скорошно обявяване на фалит. Говорителката на "Ростуризм" Ирина Тюрина е заявила пред ИТАР-ТАСС, че днес ще изпрати официално искане на информация за финансовото състояние на фирмата посредник.

Основател на "Авиачартер" е Михаил Шаманов, собственик на туроператора Лабиринт.


Връщането в Русия на туристите, които останаха блокирани в чужбина, след като туроператорите им фалираха, ще струва около 150 млн. рубли (над 4 млн. долара), съобщи говорителката на Ростуризъм Ирина Щеголкова, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Общата сума зависи от цената, която ще определят авиопревозвачите, всеки полет се договаря отделно", уточни тя, допълвайки, че полетът на един човек струва средно 347 долара.

След вечерните полети късно снощи, организирани от обединението Турпомощ, в чужбина са около 11 000 клиенти само на туристическата компания Лабиринт, посочи ръководителят на Турпомощ Вячеслав Басов, очаквайки всички туристи да бъдат върнати в Русия до края на седмицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес