Шестима агенти на ДС в Сметната палата

Комисията по досиетата оповести в сряда имената на шестима агенти на бившата Държавна сигурност, работили или работещи на ръководни постове в Сметната палата.

Началникът на отдел "Деловодство" в Сметната палата от 1996 до 2003 година Илия Пасков е бил агент на Шесто управление на ДС. Вербуван е през 1979 година и работи под псевдонима Петров. Документите, въз основа на които е установена принадлежността му към ДС са регистрационен дневник, картони и писмо от ноември 1990 г. с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за агент "Петров".

Директорът на дирекция "Международна дейност и европейска интеграция" от юли 2006 г. Пламен Костов е работил за Първо и Второ главно управление на ДС, а през 1980 г. е изпратен за 6 месеца в разузнавателната школа на КГБ.

Георги Иванов, който е директор на териториалното поделение на палатата във Видин, е бил съдържател на явочна квартира и е работил под псевдонима Магнолия. Вербуван е през 1979 година и е снет от оперативен отчет през 1990 година.

Ръководителят на сектор в Перник Данчо Спасов също е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Зора. Вербуван е през 1983 година и няма данни за снемането му от оперативен отчет.

Иван Иванов, който е бил член на палатата от 1995 до 2005 година, също е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Банката. Вербуван е през 1969 година и е снет от отчет през 1986 година.

Главният одитор, а впоследствие и шеф на дирекция "Международна дейност и европейска интеграция" Христо Чолаков, който е работил в палатата до 2006 година, е бил агент. Вербуван е през 1983 година и е работил под псевдонима Якимов във Второ управление на ДС. Снет е от отчет през 1990 година. Той вече е бил огласен като агент от комисията с решение през 2007 г. при проверката на администрацията на президента.

Комисията по досиетата е проверила общо 103 лица, заемали ръководни длъжности в Сметната палата. Установена е принадлежност към структурите на бившата ДС на още четирима бивши служители на Сметната палата, но те не са оповестени, тъй като са починали.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?