Шестима британски войници загинаха при учения в Чехия

Шестима британски войници, участващи в съвместни чешко-британски учения, загинаха в четвъртък при катастрофа с хеликоптер край военното летище близо до югоизточния чешки град Намещ над Ославоу. Това съобщи Франс прес, като цитира говорител на чешките военновъздушни сили.

Хеликоптерът на британските сили, тип Линкс, летял ниско и се разбил около 13 ч. местно време на 2 км от летището. Машината се подпалила и войниците в него изгорели. Загиналите са от състава на противовъздушна част, разположена в Германия, уточни говорителят.

Според очевидци хеликоптерът вероятно се е блъснал в далекопроводи. Останките на машината са потънали във водите на река Ослава, твърдят свидетели. Министерството на отбраната в Прага разследва причините за катастрофата.

Чешко-британските учения "Летящ носорог" започнаха на 6 септември в Южна Чехия. Те включват координиране на операциите на сухопътните и военновъздушните сили, издирване на обекти на сушата и симулиране на въздушни нападения.

След трагедията министерството на отбраната реши да прекъсне учението, което по план трябваше да продължи до 17 септември.

Споделяне

Още от Свят