Шестима членове на ВСС искат проверка на Цацаров за срещата с Дончев

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) да провери случилото се на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев в офиса на изключения от ръководството на БСП червен бизнесмен Георги Гергов. Това предлагат шестима членове на Висшия съдебен съвет - Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Лозан Панов, Камен Иванов и Юлия Ковачева.

"Проверката е необходима с оглед защита престижа на съдебната власт. Висшият съдебен съвет е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставена под съмнение", се казва в тяхното предложение.

Членовете на ВСС искат да се установят на фактите около срещата и да се предприемат последващи действия.

"Намираме, че обсъждането на ситуацията и вземане на решение за извършване на проверка следва да се направи своевременно, защото всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет", твърдят подписалите се членове на съвета.

Скандалът избухна миналата седмица, когато в интернет изтече запис на публично събитие, на което Сашо Дончев разказва за срещата си през март с Цацаров в офиса на червения бизнесмен Георги Гергов в ЦУМ.

"Бях поканен на среща с главния прокурор, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него", разказа Сашо Дончев. По думите му главният прокурор е изразил недоволство от издавания от него вестник "Сега" (карикатурите на Комарницки) и го попитал защо му трябва да помага на телевизия Би Ай Ти, Сашо Диков и Христо Иванов, към които бизнесменът заяви, че няма никакво отношение. "Аз го гледам и викам: Абе, вие какво искате да ми кажете", разказва Дончев.

"Ами казвам ви, че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите си", казал главният прокурор в отговор. "И аз викам "Ми тоя същия господин Филчев прати барети, какво се случва, какво последва?". И продължих: "Да ви информирам, че нямам нищо общо с тази партия "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с Би Ай Ти, освен това, че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета – това е вярно. И този нахалник какво ми казва: "Ама аз не смятам, че вие нямате право да го правите", което на мен, нали се сещате след всичко, което ми казва, каква ми беше... И аз викам: "Абе, вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам". След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие представяте ли си в какво общество живеем... Да оставим детайлите, но бях поканен на среща, по негова молба, на среща в чужд офис", разказа още Дончев Дончев.

Той обяснява, че срещата не е била инициирана от него. По-късно Дончев разказа пред медиите, че Гергов е присъствал на цялата среща и останал с главния прокурор, след като Дончев си тръгнал. На следващия ден, след като Дончев е споделил пред други хора по телефона за случилото се, получил есемес от Гергов: "Много говориш по ТЕЛЕФОНА".

Сотир Цацаров излезе с официално изявление, публикувано на сайта на прокуратурата, с което обяви твърденията на Дончев за неверни. На свой ред главният прокурор атакува издателя и собственик на "Овъргаз", че поискал от него да упражни влияние върху наблюдаващи прокурори по прокурорската проверката в КЕВР за цените на газа.

След избухването на скандала лидерът на БСП Корнелия Нинова принуди Георги Гергов да подаде оставка от Изпълнителното бюро на партията. Въпреки твърдата си игра срещу Гергов, Корнелия Нинова отказа дори да критикува Цацаров за срещите му с бизнесмени в частни кабинети. Това отказа да стори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който изкара Цацаров "жертва на червени олигарси".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?