Шестима демократи спориха кой има най-големи шансове да победи Тръмп

Шестима демократи спориха кой има най-големи шансове да победи Тръмп

Шестима претенденти за президентска номинация от Демократическата партия на САЩ се впуснаха в седмия пореден телевизионен дебат в Де Мойн, столицата на щата Айова, което бе последния им шанс да изложат своите предимства като кандидати пред националната аудитория преди началото на процеса за номиниране с първичните избори в щата на 3 февруари.

Претендентите влязоха в спор кой има най-големи шансове да победи Доналд Тръмп на предстоящите избори, обобщава в. "Ню Йорк таймс".

Ден след като потвърди информация, че в личен разговор Бърни Сандърс преди време ѝ казал, че жена не може да победи Тръмп, сенатор Елизабет Уорън припомни за победите си на изборите за Сената. Тя подчерта изборните успехи на жени през мандата на президента Доналд Тръмп. Посочвайки мъжете участници в дебата, Уорън заяви: "Общо те загубиха 10 пъти на избори. Единствените хора на тази сцена, които са печелили всички избори, в които са участвали, са жени: Ейми и аз", каза тя, имайки предвид сенатор Ейми Клоубъшар. "А единственият човек на тази сцена, който през последните 30 години е побеждавал заемащ изборна длъжност републиканец, съм аз", добави Уорън.

Сандърс отрече да е правил подобно изявление на среща с Уорън през 2018 г. особено предвид факта, че Хилари Клинтън спечели народния вот на изборите през 2016 г.

Задочно в този спор се намеси и самият Тръмп, който в свое предизборно слово на митинг в съседния щат Уисконсин, застана на страната на Сандърс, като заяви, че също не вярва "Бърни" да е казал това. "Той не е човек, който може да каже такова нещо", отбеляза Тръмп.

Това бе най-малката и най-малко разнородна група от кандидати демократи в надпреварата, тъй като предизборните сондажи свиха кръга на претендентите, които получават право да участват в дебати, и няколко кандидати вече обявиха излизането си от битката, отбелязва Ройтерс.

Това даде възможност на шестимата повече време да се фокусират върху отделни проблеми, започвайки с външната политика.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън и лявоориентираният сенатор Бърни Сандърс се спречкаха относно различните начини, по които са гласували по въпроса за войната в Ирак преди повече от 10 г., като всеки се опитваше да докаже, че неговият вот тогава е доказателство, че той би бил най-добър върховен главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ, ако стане президент.

Байдън самокритично призна, че гласувайки за войната в Ирак тогава е направил много голяма грешка, защото е вярвал, че президентът Джордж Буш се е опитвал да действа в името на най-насъщните интереси на САЩ и да избегне война. "И от тази позиция тогава стигнах до извода, че трябва да върнем нашите войници у дома", обясни той.

Сандърс го засече, като каза, че Байдън е трябвало да бъде по-проницателен и да разбере, че администрацията на Буш е поставила на лъжлива основа целия конфликт в Ирак. "Аз нито веднъж не им повярвах (на републиканците Буш, Чейни и Ръмсфелд). Знаех, че лъжат и направих всичко, за да предотвратя тази война", каза Сандърс - любимец на левите радикали.

Двамата се оказаха на почти идентични позиции относно връзките със Северна Корея, като дори си позволиха да си разменят шеги по въпроса. Те се обединиха около идеята, че Тръмп не е трябвало да се впуска в диалога с Ким Чен-ун без предварителни условия, защото така го е легитимирал.

Байдън, все още смятан за водещ претендент, обвини Тръмп, че води погрешна политика в Близкия изток, която е доведа до загубване на позиции от САЩ в региона и ги е лишила от подкрепата на съюзниците.

Друг от претендентите - Пийт Бутиджидж от щата Индиана, подчерта, че бъдещият президент на САЩ трябва да си постави като приоритет "недопускане на Иран до ядрено оръжие, тъй като това е изключително важно за сигурността на Америка". Той обвини Тръмп, че значително е усложнил този проблем, излизайки от ядреното споразумение, което пречеше на Техеран да се приближава към ядрено оръжие. Действията на Тръмп, отбеляза той, "създадоха още по-опасна ситуация в региона и положиха начало на верига от събития, които могат да ни доведат до ръба на войната".

Иначе и Сандърс, и Уорън, смятани за водещи "прогресивни кандидати", заклеймиха прахосването на трилиони долари в Близкия изток след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Те обаче не отидоха толкова далече, че да кажат, че никога не биха изпратили там други военни мисии.

Бутиджидж и сенаторката Ейми Клоубъшар се обявиха за политика на поддържане на по-малки спецсили в региона, а не мощна редовна войска на продължителни скъпоструващи мисии.

Байдън изрази мнение, че изходът от процедурата за импийчмънт на Тръмп в Конгреса няма отношение към предстоящите през ноември президентски избори в САЩ.

Шестият участник бе милиардерът Том Стайър, който снощи не се запомни с някакви впечатляващи изявления.

Според досегашните анкети Байдън, Сандърс и Уорън имат най-добри шансове за спечелване на номинацията на своята партия.

Според в. "Вашингтон пост" победители на снощните дебати са Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Ейми Клоубъшар.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?