Шестима хоспитализирани в Испания със симптоми на ебола

Входът на болницата Карлос Трети в Мадрид

Шест души са хоспитализирани към днешна дата в отделението на болницата Карлос Трети в Мадрид, в което се лекуват болните от ебола. Сред тях е медицинската сестра - първи диагностициран случай на човек, прихванал вируса извън Африка, съобщи Франс прес.

Двама лекари и мъж, работещ като медицинска сестра, бяха приети вчера вечерта, се посочва в комюнике на болницата. Сред тях е лекарят от спешна помощ Хуан Мануел Пара, който е лекувал Тереса Ромеро в понеделник в болницата в град Алкоркон, близо до Мадрид и жена, която я е прегледала на 29 септември в поликлиниката до дома ѝ.

Те се намират на петия етаж на болницата, заедно със съпруга на Ромеро, където се настаняват високорискови лица, които не са проявили симптоми на болестта.

Трима души, сред които заразената Ромеро, са на шестия етаж, където се приемат за лечение хора с проявени симптоми.

Хуан Мануел Пара разкритикува условията, при които е трябвало да положи грижи за Ромеро: "Ръкавите бяха твърде къси за мен през цялото време", част от китките остана открита, описва той в доклад, с който се сдобиха и публикуваха вестниците "Паис" и "Мундо".

По думите му, когато медицинската сестра пристигнала призори в болницата в град Алкоркон, където живее, е била настанена в отделна стая, тъй като веднага предупредила, че може да е заразена. Когато започнала смяната на Пара към 8 часа сутринта, жената вече проявявала симптоми: силни обриви по торса и слабините, болки в мускулите и кашлица. Само той и медицински сестри влизат в стаята с базово защитно облекло: непромокаема престилка, двойни ръкавици, шапка и хирургична маска.

Пара посочва, че ръкавите на престилката му са били прекалено къси, предвид факта, че полага грижи за пациент, развил през деня още симптоми на ебола като диария и повръщане. Болестта се предава чрез пряк контакт с телесни течности на заразени хора.

Лекуващият лекар нарежда към 18 часа Ромеро да бъде откарана в болница Ла Пас-Карлос Трети в Мадрид, където тя работи и където от болестта починаха двама испански мисионери. По думите му обаче линейката е дошла да я взема чак около полунощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?