Шестима искат да търсят инвеститор за АЕЦ “Белене“

Шестима искат да търсят инвеститор за АЕЦ “Белене“

Шестима кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на консултант за преструктурирането на проекта за строеж на АЕЦ “Белене” и търсенето на инвеститор. Това съобщиха от “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) в четвъртък, когато изтече крайният срок за внасяне на заявленията по обявения на 19 февруари двустепенен предквалификационен конкурс.

От БЕХ обаче не съобщиха кои са компаниите. Предстои оценка дали те отговарят на предварителните критерии, според които до участие се допускат юридически лица и консорциуми. Ще се оценят и техническите им възможности, репутацията им и предишния им опит, както и финансов и икономически статус.

Преминалите предквалификацията компании ще бъдат поканени да подават оферти заедно с тръжни документи, като тези срокове ще станат ясни на по-късен етап.

Бъдещият консултант ще трябва да обнови финансовия модел на проекта “Белене“ по икономически обоснован начин, както и да изработи концепция за нова акционерна структура на бъдещата проектна компания за реализацията на централата. Избраникът ще трябва също така да подготви документацията за избор на бъдещите инвеститори, да изготви шорт листа с най-добрите предложения за участие, както и да се включи в преговорите с предпочетените кандидати.

Освен това консултантът ще има задължение да подпомага сегашния инвеститор НЕК или компанията му майка БЕХ в преговорите с компанията изпълнител на строежа – руската “Атомстройекспорт“, свързани с настоящия статус на проекта и преструктуриране на сключените вече договори и споразумения по проекта.

Кандидатите ще имат право да разчитат на подизпълнители за изпълнението на до 30 на сто от обема на възложените дейности.

Очаква се консултантът по преструктурирането на проекта да бъде избран до средата на юни 2010 г. и с него да се сключи договор с продължителност година и половина – две.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес