Шестима италианци застреляни в Дуисбург

Шестима мъже са застреляни в западногерманския град Дуисбург, съобщи местната полиция в сряда. Пет трупа са намерени в две коли, паркирани близо до железопътната гара, шестият е починал в линейка на път за болницата.

Телата са открити в 2.30 часа през нощта местно време. Полицейски говорител каза, че всички жертви, които са на възраст между 16 и 39 години, са простреляни в главата.

По-късно бе съобщено, че и шестимата са италианци.

Първоначалната версия бе, че всички са загинали при престрелка.

Полицията е била известена от местен жител, който чул изстрели и спрял патрулна кола на полицията, която се намирала в района, каза говорителят.

Телата са открити във ван, регистриран в Дуисбург и в автомобил, регистриран в южногерманския град Пфорцхайм.

По-късно през деня италианският министър на вътрешните работи Джулиано Амато и националният прокурор за борба с мафията Пиетро Грасо официално съобщиха, че калабрийската престъпна организация Н'дрангета е отговорна за убийствата на шестимата, предадоха Франс прес и АП. 

По думите на Амато убийството е последното от поредица отмъщения, част от вендета между калабрийски семейства, известна като "вендетата от Сан Лука", по името на калабрийско село, където през 1991 г. започва кръвната вражда. Министърът изрази опасение, че това клане може да доведе до "нови отмъщения".

Прокурорът Грасо подчерта, че клането, извършено в чужбина,
представлява "абсолютна новост". Според него жертвите вероятно са били изпратени в Дуисбург, за да избегнат последиците от вендетата.

От дуисбургската полиция заявиха, че нямата данни за дейност
на Н'дрангета в района на града, разположен в западния края на
Рурския индустриален район.

Италианската агенция АНСА припомня, че досега вендетата от Сан Лука е довела до 16 смъртни случая, включително последните. Вендетата е затихнала между 2000 и 2006 г. Последното отмъщение е било на 3 август, отбелязва АНСА, цитирана от АП.

Споделяне

Още от Свят