Шестима кандидати да строят метрото до кв."Хладилника"

Шестима кандидати да строят метрото до кв."Хладилника"

Шестима кандидати подадоха оферти за строителството на метрото от бул."Джеймс Баучер" до бул."Черни връх" и ул."Сребърна" с дължина 1301 метра. Прогнозната стойност на участъка е 60 млн. лв. Финнасирането е от спестените средства за строителството на продължението на метрото до бизнес парка и летището от сметката на частта на Столична община без европейските пари, обясни изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев.

 

Предложенията на кандидатите бяха отворени във вторник след удължаване на срока с една седмица по настояване на фирмите.

Първата оферта е на обединение "Адвал - Гео", в което влизат "Адвал" и "Геострой". Сдружението е посочило за подизпълнител "Стартинженеринг".

Вторият участник е турската "Доуш иншаат ве тиджарет", която участва самостоятелно. Отново "Стартинженеринг" е посочена за подизпълнител.

Третият кандидат е обединение "Метро Черни връх 2013", съставено от "Станилов", Метропроект" - Прага, и "Джи Пи груп". Подизпълнител отново е "Стартинженеринг".

Четвъртото предложение е на обединение "Енерго Черни връх" с водещ партньор "Енергоремонт холдинг", италианската "Икс Гранди Лавори" АД и проектантското бюро "Рикат", което е автор на идейния проект на участъка. Кандидатът не е посочил подизпълнител.

Петият участник е обединението "Черни връх". В него влизат "Трейс Груп Холд", дъщерната му компания "Пи Ес Ай" Стара Загора и "Инжпроект " София. Сдружението не предвижда подизпълнител.

Последният участник е сдружение "Метро Витоша 2013", в което са испанската "Геа 21" и българските "ПСТ Холдинг" и "Монолит" София. Подизпълнител е отново "Стартинженеринг".

След преглед на техническата част на предложенията ще бъдат отворени и ценовите оферти. Крайният срок за избор на изпълнител е 30 септември.

Плановете на Столична община са най-късно през есента да започне строителството на участъка и той да бъде пуснат в експлоатация през 2015 г.

Началото на новата отсечка е при ул. "Елин връх" до ул. "Филип Кутев". Ще бъде построена една станция на метрото между кръстовищата на бул. "Черни връх" с ул. "Сребърна" като единия изход ще е на ул. "Хенрих Ибсен", а другият ще излиза на бул. "Тодор Каблешков".

Идеята на Столична община беше с изграждането на продължението на метрото да бъде направено и разширение на пътното платно на бул."Черни връх", но все още не е ясно дали това ще се случи.

Споделяне

Още от Бизнес