Шестима кандидати за евродепутати са били сътрудници на ДС

Шестима кандидати за евродепутати са били сътрудници на ДС

Шест от общо 218-те кандидати за европейски депутати са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС), обяви в сряда комисията по досиетата.

Проверени са били 144 кандидати от целия списък, защото останалите са родени след 1973 г. и по закон не подлежат на проверка.

Данни за принадлежност към ДС са открити за Георги Белчев, кандидат на Съюза на свободните демократи (ССД), Севдалин Атанасов – Зелена партия, Кръстьо Петков – Граждански съюз за нова Европа, Юнал Лютфи – ДПС, Евгени Кирилов – Платформа европейски социалисти – БСП, Боян Чуков – Платформа европейски социалисти – БСП. 

Досиетата за шестимата вече са декласифицирана информация и всеки гражданин би могъл да се запознае с тях, след като подаде заявка до комисията.

След 11 май започва проверката на НС и президентството

До 18 август комисията по досиетата трябва да получи целия архив на ДС от МВР, МО и НРС. Дотогава проверки в архива се извършват по искане на комисията от служителите на архивите в съответните ведомства.

още

Интересуващите се обаче няма как да проверят пълните досиета на Евгени Кирилов (БСП) и Георги Белчев (ССД), тъй като те са унищожени в периода 1990–1991 г., когато по заповед на тогавашния вътрешен министър ген. Атанас Семерджиев е правено “прочистване” на архивите. За двамата са останали само т.нар. “картончета”, които се считат също за сигурно доказателство за принадлежност към ДС.

За Евгени Кирилов, Юнал Лютви и Кръстьо Петров се знае още от 2001 г. и доклада на тогавашната комисия “Андреев”, че са работили за ДС.

Евгени Кирилов е вербуван в края на 1978 г. и е зачислен към Първо главно управление (ПГУ) на ДС (външно разузнаване) като секретен сътрудник с псевдоним “Манчев”. Тогава той е бил на 33 години, завършил висшето си техническо образование в град Рощок, бивша ГДР и специализацията по международни икономически отношения и международно право в Дипломатическата академия в Москва. Неговото проучване е започнало още през 1966 г., когато е бил студент в ГДР.

Вербуването става след завръщането на Кирилов от Москва и той остава сътрудник на ПГУ до 1985 г., когато е снет от отчет. Като щатен сътрудник на ДС е бил директор “Културен обмен” и член на националния съвет на ЮНЕСКО (до 1990 г.).   

За него са открити собственоръчно написани документи, докладни заповеди от оперативен работник, четири картона, установяващи сътрудничество в отделите на ДС, които са към външното разузнаване, военното разузнаване и Националната разузнавателна служба (НРС).

Кирилов е на пето място в листата на БСП за Европейски парламент, което е напълно избираемо според социологическите проучвания. Той и в момента е евродепутат, както и депутат от левицата.

Другият сътрудник на ДС в листата на БСП Боян Чуков е бил щатен служител към ПГУ на ДС, управление “Научно-техническо разузнаване”, а впоследствие и към военното разузнаване.

Чуков започва кариерата си като разузнавач в ПГУ през 1980 г., когато е 28 -годишен. Пет години по-късно става старши разузнавач, а на 31 декември 1989 г. вече е зам.-шеф на отделение. През 1991 г. е уволнен със заповед на тогавашния военен министър.

Докато е щатен сътрудник на разузнаването, прави специализация по международни отношения в Института за политически науки в Париж.

Вече 32-годишен е назначен на дипломатическа служба във Франция. Между 1988 и 1992 г. завежда консулската служба на България в Мадрид. Твърди се, че негова основна задача е била поддържането на връзки със Симеон Сакскобургготски и подготовката за връщането му в България, което става близо 10 години по-късно.

Чуков в момента е изпълнителен директор на “Лев корпарация”, холдинг, основан от бившата барета Алексей Петров.   

Най-обемното дело, показано в сряда от комисията пред медиите, бе това на депутата от ДПС Юнал Лютфи. В четирите тома се съдържа оперативна информация на секретния сътрудник с псевдоними  “Мурад” (от 1965 г. до 1985 г.) и “Сидер” (1985 - 11 февруари 1991 г., когато е снет от отчет).

Лютфи е бил привлечен като таен сътрудник към Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО) през 1965 г., когато е бил 21-годишен, вероятно в казармата, а две години по-късно, още като студент, е прехвърлен към външното разузнаване на ДС.

Възпитаник на френската гимназия в Ловеч и турска филология в СУ, той  доброволно е станал сътрудник на ДС, за което има собственоръчно подписан документ. Сведенията си е подписвал с “Мурад”. За тях той е получавал възнаграждения, за които има запазени документи.

На 28 години Лютфи е назначен за началник на направление културни вериги с балканските страни и страните от Азия и Африка в Комитата за култура и на тази длъжност остава цели 11 години.

От 1983 до 1990 г. той е зам.-главен редактор на сп. “Библиотекар”, издание на Министерството на културата. Личното дело на Юнал Лютфи съдържа документи до февруари 1991 г., когато той вече е депутат.

Лютфи е сред учредителите на ДПС и несменяем депутат от движението от 1991 г. до днес. В 40-тото Народно събрание дългогодишният сътрудник на ДС е заместник-председател.

От 2001 г. е ръководител на българската парламентарна делегация в ПАСЕ, а от 2003 г. е зам.-председател на ПАСЕ.

В листата на ДПС той е на последното символично 18-то място.

Водачът в листата на Граждански съюз за Нова България и бивш синдикален лидер (председател на КНСБ) проф. Кръстьо Петков е вербуван като секретен сътрудник на ДС през 1982 г. от полк. Никола Николов. Той е работил към РУМНО с псевдоним “Еленков” като официално е “деактивиран” в края на 1991 г. От 1988 г с него не са провеждани срещи.

В личното му дело се съдържат собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, документи от оперативния работник и акт за изразходвани средства за “специални” нужди.

В качеството си на синдикален лидер Петков “предвождаше” работнически протести в началото на 1990-те, като публично бе обявил своята надпартийност и бе “замразил” членството си в БКП. Преди да оглави КНСБ, считан за казионен, проф. Петков работи в Института по труда, в Профсъюзния институт “Георги Димитров” и в Института по социология при БАН. Той взема дейно участие в приватизацията на вестник “Труд”, който по социалистическо време е орган на профсъюзите. През всичкото това време е регистриран като сътрудник на РУМНО. 

“Изненадите” в листите за евродепутати се оказаха три. Първата стана известна още във вторник и се оказа четвъртото място в листата на ССД. Това е Георги Белчев, който е бил вербуван през 1984 г. от оперативния работник в IV-то управление на ДС Пламен Асенов. Белчев получил псевдонима “Боби”. Неговата принадлежност е установена от запазената в архива регистрационна бланка, картон и регистрационен дневник.

Предпоследният в листата на Зелената партия Севдалин Атанасов е вербуван за секретен сътрудник към Областното управление на ДС в Бургас от оперативен работник Огнян Дянков. Получил псевдонима “Калин” през 1987 г. Материалите за него са унищожени през април 1990 г.

БСП се гордее със своите “разузнавачи”

БСП и ДПС, които имат голям шанс да вкарат повече свои представители в ЕП, повториха, че няма да вадят ченгетата от листите си.

И преди е бил изнасян фактът за връзка на Евгени Кирилов със службите за сигурност. Това по никакъв начин няма да се отрази на нашата листа и Кирилов и Чуков няма да бъдат извадени, каза председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

Негови колеги коментираха в познатия ключ, че “няма нищо срамно да си работил за външното разузнаване”.

Хората на Запад правят филми за своите агенти, като този за Джеймс Бонд, а искате ние да ги порицаваме, каза пред Mediapool представител на БСП. Той допълни, че законът за досиетата не предвижда лустрация.

От ДПС първоначално също не искаха да коментират всеизвестния факт за агентурното минало на Юнал Лютфи, който без да каже и дума ловко се измъкна от сградата на парламента. От пресцентъра на ДПС коментираха, че няма да променят листата си.

ССД изпревари събитията и преди ден замени Георги Белчев с проф. Милан Миланов в кандидатската си листа за евроизборите.

Ако партиите искат, могат да оттеглят и подменят уличените в агентурно минало кандидати до 12 май.

След произнасянето на комисията по досиетата в сряда нейният доклад ще бъде предаден в ЦИК и до ръководствата на коалициите, в чиито листи са засечени сътрудници на ДС. 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България