Шестима остават в надпреварата за нов шеф на БНР

Шестима остават в надпреварата за нов шеф на БНР

Кандидатите за нов генерален директор на БНР остават шестима. Това са: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

Първоначално те бяха с един повече, но от конкурса отпадна Валерий Тодоров. Причината – на 5 декември, когато беше крайният срок за подаване на документи, той е бил вписан като управител и съдружник в търговско дружество. Заличен е чак на 6 декември.

Според Закона за радиото и телевизията кандидатите за генерални директори не могат да бъдат "еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации".

Изслушванията на концепциите пред СЕМ ще бъдат 20 и 21 януари. Новият шеф на радиото ще бъде избран на 22 януари. От края на октомври до избора нов генерален директор на БНР временно длъжността се изпълнява от Антон Митов, който доскоро беше директор на архивния фонд в радио. Той е и кандидат за поста.

До процедурата за нов шеф се стигна, след като мандатът на избрания само няколко месеца по-рано генерален директор на БНР Светослав Костов беше прекратен предсрочно от СЕМ заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт". Костов обжалва пред съда решението за освобождаването му, но междувременно бе започната процедурата за нов шеф. Първоначално той се беше заканил отново да се кандидатира за поста, но в крайна сметка не го направи.

Костов се раздели с поста на генерален директор, след като на 12 септември ръководството на БНР реши журналистката Силвия Великова да бъде свалена от ефир, а съдебният ресор да ѝ бъде отнет. Това предизвика брожение сред колегите ѝ и само няколко часа по-късно, след намесата на премиера Бойко Борисов, тя беше върната като водещ и репортер.

На следващия ден, когато Великова трябваше да води предаването "Преди всички", програма "Хоризонт" безпрецедентно замлъкна за 5 часа. Логиката показва, че спирането на сигнала има връзка с опита за цензура, но и до момента причините за прекъсването остават официално неясни.

Няколко дни по-късно Великова разказа пред СЕМ как ден преди разпореждането за свалянето ѝ от ефир Светослав Костов е разговарял за това с нея в Борисовата градина. Той казал, че четирима души са звънели, за да поискат тя да бъде свалена от ефир, но не е посочил имена. Отрекъл това да са премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, както и единственият кандидат за главен прокурор – Иван Гешев. Журналисти от радиото разказаха, че искането било Великова да бъде свалена от ефир "поне до избора на Гешев за главен прокурор".

Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на директора на БНР, както и на журналисти от радиото, информира главният прокурор. Целта е да потвърди или отрече версиите, които са дали от една страна генералният директор Светослав Костов, от друга Силвия Великова и от трета техническият директор на радиото Пламен Костов. Освен това са изискани записи от камери, ще има и очни ставки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?