Бившият депутат от БСП Татяна Дончева:

Шестима от министрите в кабинета са на КТБ

Шестима от министрите в кабинета  са на КТБ

"Шестима от министрите в кабинета на Пламен Орешарски са на КТБ, а Делян Пеевски е кандидат на лидера на левицата Сергей Станишев". Такова заключение направи в събота членът на Националния съвет на БСП и бивш депутат Татяна Дончева пред Нова телевизия.

Като министри близки до кръга на банкера Цветан Василев, тя посочи вътрешният министър Цветлин Йовчев, министъра на финансите Петър Чобанов. "Чобанов е номинация на Орешарски, но с одобрението на Корпоративна", заяви Дончева.


Гледайки списък с кабинета като “квота на Цветан Василев“, тя посочи още  Десислава Терзиева (министър на регионалното развитие), Иван Данов (министър на инвестиционното проектиране) и на икономиката Драгомир Стойнев.

По думите ѝ заради Делян Пеевски е бил променен Законът за ДАНС, като е била намалена възрастта за председател. "Законът е обнародван същата сутрин. Президентът Росен Плевнелиев е щял да наложи отлагателно вето. Вечерта в 12 ч. председателят на парламента разбира, че ще се гласува такава точка. Печатането на Държавен вестник е започнало в 3 ч. през нощта. Защо се налага това", коментира Татяна Дончева.

"Делян Пеевски е кандидатура на самия Станишев, не е на Ахмед Доган", заяви още Дончева. Според нея кандидатурата е издигната заради икономически интереси още от времето на "Тройната коалиция" на кръга Росен Карадимов-Моника Йосифова-Делян Пеевски.

По думите ѝ Йосифова, която е съпруга на Станишев, има ролята на "бизнес посредничка в правителството" и "отговаря за кабинета на премира 24 часа в денонощието". "Имаше сериозни интереси още по времето на Николай Василев и Мария Дивизиева. По времето на Бойко Борисов също имаше много добри поръчки"

"БСП взе 200 - 300 хил. гласа само от това, че Орешарски беше номиниран. Хората очакваха експерти, а не ключови фигури за националната сигурност да са Делян Пеевски и Димитър Дъбов ( зам.-председателя на БСП)". Според Дончева Иван Иванов, който беше посочен и оттеглен за заместник-министър на вътрешните работи, е бил посочен именно от Дъбов.

"Оттук нататък сме по пързалката. Протеститте ще продължат, докато не се усетят, че гледат в една точка", заяви Дончева. Според нея хората ще се успокоят, ако Станишев си подаде оставката.

Споделяне

Още по темата

Още от България