Шестима получиха общо 33 г. затвор по делото “Акрам”

Общо 33 години лишаване от свобода при първоначален общ режим постанови Великотърновският окръжен съд в шест ефективни и една условна присъда на обвиняеми по делото "Акрам".

Съдът призна Стефан Косев (З8) от Габрово, Пламен Катрев (49) от Горна Оряховица и великотърновците Яна Маринова (58), Христина Гичева (35), Людмил Досев (47), Радослав Радославов (62) и Абдулджабар Абулибде (33), български гражданин от палестински произход, за виновни в това, че в периода 1992-1993 г. в различно съучастие чрез използване на документи с невярно съдържание са получили неправомерно кредити общо за 93 000 лв. по сегашния курс от клонове на Пощенска банка в Плевен, на ЦКБ във Враца, Първа източна международна банка (ПИМБ) в Габрово и Балканбанк във Велико Търново.

Съдът постанови условна присъда от три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок за подсъдимата Яна Маринова.

Между шест и четири години затвор са наказанията на останалите подсъдими, но те ще бъдат намалени с изтърпения от тях срок на предварителен арест.

Подсъдимият Радослав Радославов, който е бивш директор на РДВР във Велико Търново, бе признат за невинен по обвинение за това, че като подбудител и помагач на главния обвиняем Ангел Златанов - Акрам – български гражданин от палестински произход, неправомерно е изтеглил кредити за 10 000 лв. по сегашния курс.

Съдът постанови да бъде отнето в полза на държавата 1/5 от имуществото на всички подсъдими и ги лиши от правото да заемат служби и материално отговорни длъжности в държавни и общински учреждения и фирми. Всеки от подсъдимите трябва да заплати по 919 лв. за направените по делото разходи, реши още съдът.

Присъдите подлежат на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Инфлацията от 1992 г. насам, особено хиперинфлацията в началото на 1997 г. и последвалата деноминация на лева значително намалява днес обществената опасност от това деяние заради намаляването на отклонените суми, но наказанията се налагат за периода, когато са били теглени неправомерно, коментира след края на процеса председателят на съдебния състав Теодор Милев.

Защитници на подсъдимите заявиха, че ще обжалват присъдите заради допуснатите според тях съществени процесуални пропуски и непълноти на обвинението.

Делото бе образувано през 1994 г., но междувременно главният обвиняем Ангел Златанов - Акрам, напусна страната. По искане на българските власти той бе задържан в Испания, а през 1999 г. при неизяснени обстоятелства се самоуби в килията си в мадридски затвор.

През 1998 г. във Врачанския окръжен съд започна процесът срещу останалите обвиняеми, а след съобщението за смъртта на главния обвиняем делото бе прехвърлено във Върховния съд. През 2001 г. събраните 37 тома по делото бяха изпратени в Окръжния съд във Велико Търново.

В хода на съдебното следствие бяха разпитани над 90 свидетели и назначени няколко съдебно-икономически и графологични експертизи.

Още от България