Шестима пострадаха при сблъсъци между миньори и полиция

Шестима пострадаха при сблъсъци между миньори и полиция

С трима обгазени миньори, двама пострадали полицаи и закани за продължаване на синдикалния натиск приключи в сряда поредният протест на работещи в мини “Марица Изток”.

Близо 600 миньори са се събрали сутринта на протест в Гълъбово, но са били спрени от полицията на 6 км. от мястото, където са били насрочени протестните действия. Въпреки че са били свалени от автобусите, те са продължили пеш, но са били бити и срещу тях е използван сълзотворен газ, съобщи лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. Десетки са били обгазени, четирима бяха приети в Университетската болница в Стара Загора, единият от които с охлузвания, а след това изписани.

След съобщенията за полицейска разправа с протестиращите от ОДП- Стара Загора заявиха, че двама полицаи били нападнати от миньори с прътове на знамена, като така се опитвали да разкъсат охраняващия  кордон. Единият полицай е ударен в окото, а другият – в корема.

Ако полицаите са превишили правомощията си, ще носят отговорност, обеща шефът на Областната дирекция на полицията (ОДП) в Стара Загора Тончо Михайлов. За инцидента вече е уведомен военен прокурор. От ОДП и МВР обаче защитиха действията на служителите на реда.

Важно е служителите на МВР да знаят, че винаги съм зад тях, когато изпълняват задълженията си, заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков. Той обясни, че служителите на МВР са изпълнили заповедта на кмета на Гълъбово за спиране на протеста и не са допуснали нарушаване на обществения ред.

Междувременно заместник-областният управител на Стара Загора

Данчо Данев отмени заповедта на кмета на Гълъбово Николай Тонев за прекратяване на протестните действия на миньорите край Гълъбово.

Заповедта е незаконна, защото не е издадена в срок от 24 часа, а 8 дни след получаване на уведомителното писмо, се казва в съобщение на областната администрация. Решението е взето по повод жалба от синдикатите в рудник "Трояново 3".

Миньорите се събраха край град Гълъбово на международния път Русе – Свиленград с искания да бъдат увеличени работните им заплати и да не се облагат социалните плащания. Те настояват също така да бъде отменена приетата Наредба за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с предимно държавно и общинско участие, пенсионната възраст да не се увеличава над 63 години и да се преразгледа Кодексът за социално осигуряване и наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране.

Сблъсъците между полиция и протестиращи край Гълъбово стават седмица, след като правителството обяви, че няма да се поддаде на натиска за заплати и възложи на МВР да се намесва, ако общественият ред се нарушава, включително когато се блокират пътища.

Стачка в мините заплашва с дефицит на тока

Ако миньорите преминат към ефективни стачни действия и прекратят доставките на въглища за топлоцентралите в комплекса "Марица Изток" - това ще доведе до недостиг на ток за енергийната система на страната от около 2000 мегавата, коментира пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян. По думите му този дефицит няма как да бъде компенсиран с внос, но НЕК нямало да допусне режим на тока.

МВР заяви, че служителите на реда са действали в изпълнение на заповед на кмета на Гълъбово за прекратяване на протестните действия. В миньорския град са били командировани 34 полицаи от Стара Загора. Министър Румен Петков е разпоредил устно да не бъде допускана блокада на пътя Русе – Свиленград, съобщи комисар Тончо Михайлов, директор на ОДП.

Полицаите са използвали спрей за самозащита, но не са прибягвали до сила, преди да бъдат нападнати, твърдят техните началници. Срещу протестиращите и използван газ СF 5005.

Според оповестената от пресцентъра на МВР хронология на събитията, един от протестиращите е “започнал да отправя обиди към полицай и му нанесъл удари с дръжка на знаме в корема, при което тя се счупила. Иззета е като веществено доказателство. Използвани са физическа сила и помощни средства за извеждане на нарушителя от групата на протестиращите. При поставянето на белезници той е оказал съпротива и неколкократно ударил главата си в асфалта”.

Стълкновенията бяха предизвикани от организаторите на незаконната блокада, каза комисар Михайлов и допълни, че “помощните средства” са използвани по предназначение.

Преди ден синдикалните лидери са получили писмена заповед за спиране на протеста, но те настояват, че действията им са законни и още на 26 юни са подали уведомление и до община Гълъбово, и до областното пътно управление.

От КНСБ и КТ “Подкрепа” поискаха оставката на министър Петков за полицейското насилие срещу протестиращи и обещаха да информират Европейската федерация на профсъюзите и Международната организация на труда.

Споделяне

Още по темата

Още от България