Шестима съдии от полския Върховен съд се върнаха на работа след решение на Съда на ЕС

Малгожата Герсдорф

Шестима съдии от полския Върховен съд се върнаха на работа, след като Съдът на ЕС отмени тяхното принудително пенсиониране, наложено им от правителството, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

През юли двайсет и трима магистрати бяха принудени да излязат в пенсия, след като влезе в сила закон, който понижи от 70 на 65 години пенсионната възраст за съдиите в Полша. Въпросът с пенсионирането бе отнесен до Съда на Европейския съюз, който в петък постанови временно замразяване на действието на закона и разпореди връщането на работа на пенсионираните съдии. Предстои най-висшата съдебна инстанция на ЕС да се произнесе по същество и по самия закон.

Десетки симпатизанти приветстваха шестимата съдии, които влязоха в сградата на Върховния съд във Варшава. Сред тях бе и първият председател на съда Малгожата Герсдорф, която каза, че решението на Съда на ЕС е своеобразна победа за колегите ѝ. Тя призова и останалите принудително пенсионирани магистрати да се върнат на работа, което се очаква да стане по-късно тази седмица.

Решението на Съда на ЕС е удар по политиката на консервативното полско правителство, което твърди, че се стреми да отстрани съдиите, заемали постовете си по времето на комунизма, отбелязва АП.

Понижаването на пенсионния праг е част от по-обхватна съдебна реформа, започната след като партия "Право и справедливост" пое властта през 2015 г. Критици казват, че националистическата консервативна формация подкопава независимостта на съда, гарантирана от конституцията на Полша.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?