Шестима се борят за шеф на БНТ, петима – за БНР

Шестима се борят за шеф на БНТ, петима – за БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) одобри кандидатите, които са допуснати до финалните етапи в конкурсите за генерални директори на БНТ и БНР.

До изслушването са допуснати шестима кандидати за шеф на националната телевизия и петима, които са се кандидатирали за поста в радиото. Всички те трябва да представят пред членовете на СЕМ своите концепции за управление на двете медии.

Сред кандидатите за БНР Александър Велев, Валери Тодоров, който вече има зад гърба си два поредни мандата като шеф на радиото, както и Митко Димитров, Светослав Костов, и Даниела Манолова. Те ще бъдат изслушани другата седмица в два последователни дни.

От конкурса за генерален директор на радиото отпадна Анета Милкова, която нямаше необходимия трудов стаж.

За финалния етап на конкурса за БНТ бяха одобрени Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов, Сашо Диков и Стоил Рошкев, както и сегашният временен генерален директор на Емил Кошлуков, които е и фаворит за поста. Именно Кошлуков беше този, които призна, че БНТ е във фактически фалит, но побърза да обясни, че няма никаква отговорност, въпреки че преди да стане и.д. генерален директор, той беше програмен директор на БНТ 1. 

Преди изслушването отпадна вечният кандидат Радослав Главчев. Причината – предложената от него концепция не отговаря на изискванията на конкурса.

Преди него от конкурса отпадна и Къци Вапцаров, защото не отговаряше на изискванията. Според Закона за радиото и телевизията кандидатите за генерални директори не могат да бъдат "еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации". Вапцаров обаче има няколко фирми.

Изслушването кандидатите за шеф на БНТ ще бъде на 3 и 4 юли, а името на новия генерален директор на телевизията ще бъде обявено на 5 юли.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?