Шестима се отровиха с гъби в София

Шестима души с натравяния от гъби са постъпили в клиниката по токсикология на "Пирогов", съобщиха от пресцентъра на болницата. Пациентите са на възраст от 34 до 89 години и са от района на София.

 

Лекарите се борят за живота на най-възрастния мъж, който е в критично състояние. Според медиците причината за това не е в годините му, а защото е получил първите симптоми на отравяне още преди два дни, но едва днес е постъпил в болницата.

 

Общо 12 души са постъпили в последното денонощие в клиниката по токсикология, обясни Стоян Узунов от пресцентъра на "Пирогов". Сред пациентите има деца, посегнали към хапчетата на своите баби и дядовци, в реанимация пък е преместен 30-годишен наркозависим мъж, който е прекалил с метадона и с алкохола. Според Узунов обаче е учудващо, че за първи път постъпват шестима души, които са яли отровни гъби по различно време и на различно място.

 

Независимо какво количество гъби сте яли, ако има отровна и едно малко парче е досатъчно, за да ви порази, предупреждават от “Пирогов”.

 

Пациентите ще останат под наблюдение 24 часа, след което, ако състоянието им не се усложни, ще бъдат изписани, посочиха от болницата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?