Шестима се отровиха с гъби в София

Шестима души с натравяния от гъби са постъпили в клиниката по токсикология на "Пирогов", съобщиха от пресцентъра на болницата. Пациентите са на възраст от 34 до 89 години и са от района на София.

 

Лекарите се борят за живота на най-възрастния мъж, който е в критично състояние. Според медиците причината за това не е в годините му, а защото е получил първите симптоми на отравяне още преди два дни, но едва днес е постъпил в болницата.

 

Общо 12 души са постъпили в последното денонощие в клиниката по токсикология, обясни Стоян Узунов от пресцентъра на "Пирогов". Сред пациентите има деца, посегнали към хапчетата на своите баби и дядовци, в реанимация пък е преместен 30-годишен наркозависим мъж, който е прекалил с метадона и с алкохола. Според Узунов обаче е учудващо, че за първи път постъпват шестима души, които са яли отровни гъби по различно време и на различно място.

 

Независимо какво количество гъби сте яли, ако има отровна и едно малко парче е досатъчно, за да ви порази, предупреждават от “Пирогов”.

 

Пациентите ще останат под наблюдение 24 часа, след което, ако състоянието им не се усложни, ще бъдат изписани, посочиха от болницата.

Споделяне

Още от България