Шестима шефове във фонд "Земеделие" са задържани заради Миню Стайков

Акцията идва след като отговорникът по ПРСР Атидже Алиева-Вели стана евродепутат

Шестима шефове във фонд "Земеделие" са задържани заради Миню Стайков

Шестима ръководители в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) са задържани по подозрение за извършени престъпления в полза на алкохолния бос Миню Стайков. Собственикът на "Винпром Карнобат" е обвиняем за злоупотреби с европейски фондове, контрабанда с цигари и данъчни престъпления. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно европейски пари за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

С полицейско задържане за 24 часа са заместник-изпълнителен директор на фонда и петима директори на дирекции.

"Има данни за длъжностни престъпления – че (задържаните) не са изпълнили или са нарушили служебните си задължения", каза заместник-главният прокурор Иван Гешев, който ръководи акцията във фонда. Той уточни, че предстои да се уточни на кои от тях ще бъде повдигнато обвинение.

орупция има навсякъде в Европа, въпросът е, че при нас има едно чувство за безнаказаност и липса на елементарно приличие, което съответно създава едно чувство за несправедливост у българските граждани", коментира Иван Гешев.

Престъпленията са от времето на Порожанов, но той е невинен

Задържането на шестимата служители на ДФЗ става повече от два месеца след повдигането на обвинение на Миню Стайков за злоупотреба с еврофондове и едва чак след като бившият зам.-изпълнителен директор на ДФЗ Атидже Алиева-Вели стана депутат в Европейския парламент от ДПС. В ЕП обаче не успя да влезе в състава на Комисията по земеделие. Неофициално се коментира, че не е била допусната заради работата ѝ в ДФЗ.

Вели отговаряше за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Престъпленията за които е обвинен Миню Стайков са извършени по нейно време, когато изпълнителен директор на ДФЗ е бил ексземеделският министър Румен Порожанов, стана ясно от обясненията на Гешев. Порожанов подаде оставка заради скандала с къщите за гости.

Гешев изрично уточни, че към момента няма данни Порожанов да е замесен по този случай. Заместник-главният прокурор обаче конкретизира, че задържаният зам.-изпълнителен директор на ДФЗ е отскоро на този пост, а преди това е бил шеф на тази дирекция.

На това описание отговаря единствено Калоян Костадинов, който зае мястото на Атидже Алиева-Вели. До юни тази година той беше директор на дирекция "Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони".

Калоян Костадинов има репутация на експерт. За него казват, че е равно отдзалечен от всички политически партии. Той ръководеше проверката за къщите за гости, назначена от земеделското министерство. Той зае поста по предложение на новия министър на земеделието Десислава Танева без да получи подкрепата на ДПС.

Неофициалните коментари на запознати с темата гласят, че акцията на прокуратурата в ДФЗ е опит да се покаже на Десислава Танева, че не може да прави ключови назначения без одобрението на партията на Ахмед Доган.

Обвинението срещу Миню Стайков

Миню Стайков е разследван за неправомерно получаване на 8 милиона лева европейско финансиране, каза Гешев без да уточни по кои мерки на ПРСР са повдигнати обвиненията.

Заместник-главният прокурор поясни единствено, че е имало опит за получаване на още 10 милиона лева (5 милиона евро), които обаче не са стигнали до обвиняемите 8 лица.

Дулото срещу Стайков и групата му беше образувано през май 2019 г. и бе ползвано като основание за ново "задържане под стража", защото максимално позволения от закона арест в досъдебно производство изтичаше на 8 май по другото дело на Стайков за държане на цигари без бандерол – данъчни и акцизни престъпления.

Равносметката за "групата" на Миню Стайков за точене на пари от европрограми към момента е, че с постоянен арест е единствено той. Останалите седем обвиняеми са с по-леки мерки за неотклонение, основно парична гаранция.

Сега два месеца по-късно Гешев твърди, че тези престъпления са извършени със съдействието на служители от фонда без да обясни какви точно са нарушенията им. Най-общо посочи – престъпления по служба, както и факта, че са влизали в пряк контакт с групата на Стайков.

Претърсвания в домовете и кабинетите на шефовете в ДФЗ

Извършват се претърсвания в домовете и служебните кабинети на задържаните шестима шефове в ДФЗ. Те са задържани за 24 часа по Закона за МВР.

Следователите и наблюдаващите прокурори ще преценят какви доказателства са събрани и дали ще бъдат повдигнати обвинения срещу някой от арестуваните, каза Гешев.

В отговор на въпрос дали прокуратурата е установила системни нарушения и проблеми във фонда, Гешев каза, че работата на прокуратурата не е да извършва анализ как функционира едно министерство или агенция, а да работи по конкретни престъпления.

По неофициална информация на Mediapool освен Калоян Костадинов са арестувани още Гьоксел Кошуджу – началник на отдел в дирекция "Договориране по мерки за развитие на селските райони", Мели Махмудова – главен експерт в същата дирекция, Марияна Стойчева – главен юристконсулт в дирекция "Правна" и още двама души от правната дирекция.

Общото между тях е, че са участвали в работна група, която се е произнесла, че няма свързаност между "младите фермери" на Миню Стайков, които са кандидатствали за европейско финансиране.

"Въпреки че си сигнализиран писмено – ти въпреки това да отпуснеш тези средства! Това за мен говори най-малкото за наглост и липса на елементарно приличие. Трябва да е ясно, че тези времена свършват. Всеки, който не е наясно със себе си и с чувството си за самосъхранение, трябва да понесе отговорност", каза Гешев заключение.

Споделяне

Още по темата

Още от България