Шестима сирийци арестувани за планиране на терористично нападение в Германия

Шестима сирийци арестувани за планиране на терористично нападение в Германия

Шестима сирийци бяха арестувани в Германия по подозрение, че са членове на терористичната групировка Ислямска държава и планират нападение на територията на страната, предаде ДПА.

Мъжете на възраст от 20 до 28 години бяха арестувани при полицейски операции срещу осем апартамента в градовете Касел, Хановер, Есен и Лайпциг. В акциите участваха 500 служители на реда, съобщава франкфуртската прокуратура.

Четирима от шестимата заподозрени пристигнали в Германия през декември 2014 г., а останалите двама - през август и септември миналата година. Всички те се престрували на бежанци.

Според прокуратурата терористичният заговор не е бил близък до момента на изпълнение. Сирийците планирали обект на нападението да бъде обществено място и да използват експлозиви и огнестрелни оръжия.

Обществената телевизия на провинция Хесен съобщи, че според информация, получена от следователи, клетката е планирала терористично нападение срещу коледен базар в град Есен.

Консервативният в. "Велт" съобщи, че германските власти са научили за терористичната клетка след сигнали от други бежанци. Прокуратурата не потвърди тази информация.

Германия беше в състояние на повишена готовност за нападения след серия терористични атаки миналата година, включително извършен през декември атентат с камион срещу коледен базар в Берлин. Много от замесените в нападенията влязоха в страната заедно с потока от бежанци от Близкия изток, припомня ДПА.

Споделяне

Още от Европа