Шестима станаха кандидатите да търсят нефт и газ в блок “Терес“

Вече шестима кандидати са купили документация за участие в конкурса за избор на фирма, която да проучва и търси за нефт и природен газ в блок “Терес“ в българските води на Черно море. Това съобщи при предаването на властта бившият вече министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 

По думите му пет от компаниите, заявили интерес, са едни от най-известните европейски компании за проучване и добив на нефт и газ, документи е купила и американска компания. Добрев обаче обясни, че кандидатите не желаят да се разкриват имената им.

 

До 9 май ще се приемат оферти от кандидатите да вземат разрешително за търсене и проучване в блок “Терес”, разположен близо до блок “Хан Аспарух“, за който в края на август миналата година бе подписан договор за изследване с консорциум между френската “Тотал“, австрийската OMV и испанската “Респол“.

 

“Ако е възможно, до края на май да сключим договор за сключване и търсене, защото, колкото по-рано сключим договори и започнем проучване на тези блокове, толкова по-рано ще имаме собствен газ”, даде Добрев напътствия на наследника си на поста Асен Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес