Шестима, свързани с ИРА, арестувани за готвен атентат срещу принц Чарлз

Шестима, свързани с ИРА, арестувани за готвен атентат срещу принц Чарлз

Шестима души бяха арестувани в графство Лийтрим в Ирландия по подозрения, че планирали терористичен акт срещу британския престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила, съобщиха британски медии.

Задържаните са мъже на възраст между 21 и 62 години, посочва в. "Дейли мейл". Те били арестувани миналата нощ и сега са в различни полицейски участъци в графството. У арестуваните са намерени взривни устройства и оръжия, посочва ирландското издание на в. "Дейли мирър".

Смята се, че арестуваните са планирали да ликвидират принца и съпругата му при тяхно посещение в Ирландия идната седмица.

Принц Чарлз и Камила планират визита в Ирландия и Северна Ирландия в периода 19-22 май, припомня в. "Дейли мейл".

Всички шестима задържани са заподозрени, че са свързани с групировките Истинска Ирландска републиканска армия (Истинска ИРА) и Ирландска републиканска армия Последователност, отцепили се от ИРА и настояващи за обединение на Ирландия. Смята се, че един от задържаните е водач на Истинска ИРА.

Във връзка с арестите анонимен източник каза, че са билиоткрити две самоделни бомби в кола.

В Ирландия мерките за сигурност са затегнати в навечерието на историческата визита на принца. Той ще посети Мълагмур в графство Слайго, където през 1979 г. беше убит от ИРА прачичото на Чарлз Луис Маунтбатън.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?