Шестима творци предложени за орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Правителството предложи в сряда на президента на страната да удостои шестима изтъкнати творци с орден "Св. Св. Кирил и Методий" за особено значимите им заслуги към българската култура.

С най-високата степен на ордена – огърлие, ще бъдат наградени проф. д-р Елка Константинова и народната певица Янка Рупкина. Първа степен на ордена ще получат режисьорът Адела Пеева, операторите проф. Венец Димитров и Иван Варимезов и скулпторът Александър Дяков.

Повече от половин век проф. Константинова работи в областта на съвременната литературна наука, като задълбочено изследва българска литература.

В продължение на 30 години Янка Рупкина е солистка на Ансамбъла за народни песни на БНР. В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио "Българка", с което печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. В много от записите ѝ се откриват варианти за съвременна интерпретация на фолклорното песенно наследство. Пример за това са и съвместните проекти, самостоятелно и с триото, със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън и др.

Проф. Венец Димитров завършва Академията за изящни изкуства в Прага със специалност "Филмово и телевизионно операторско майсторство". Дълги години работи като оператор, сега е и преподавател и художествен ръководител по филмово и телевизионно операторство в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Бил е зад камерата на филмите "Последното нещо", "Очакване", "Преброяване на дивите зайци", "Сватбите на Йоан Асен", "Циклопът", "Пътят към София" и много други.

Александър Дяков е завършил Националната художествена академия. Участва в много национални изложби и изложби, представящи българското изкуство по света. Създава монументални творби в България и чужбина. Александър Дяков е и художник-постановчик на много филми, сред които са "Хроника на чувствата", "Вълчицата", "Спомен за близначката", "Хемингуей".

Операторът Иван Варимезов има богат опит в игралното и в документалното кино и в телевизията. Снимал е филмите "Лукреция Борджия", "Блокада", "Осем жени", "Смъртта на Пазухин", "Прекрасната свинарка", "Ти, който си на небето" и др. Негови са документалните филми "Огризки от вяра" и "Името на моя вятър". Носител е на много български и международни награди за операторско майсторство.

Продуцентът и режисьор Адела Пеева е автор на множество документални и игрални филми. Нейната творба "Съседката" е една от петте български ленти с най-голям брой зрители през 1988 г. и е сред 50-те любими български филма, според класацията на БНТ. Показван е в много европейски държави и е селектиран за участие в международни филмови фестивали. След 1991 г. Адела Пеева учредява собствена продуцентска къща и създава над 30 документални филма в сътрудничество с партньори от Германия, Холандия, Швейцария, Финландия, Дания, Белгия, Турция и др.

Споделяне

Още от България