Шестима убити при нападение срещу църква в Нигерия

Шестима души бяха убити, а десетима ранени, при нападение срещу църква в Североизточна Нигерия снощи, предаде Франс прес, като се позова на местния пастор.

"Аз ръководех молитвата. Нашите очи бяха затворени когато няколко въоръжени мъже нахлуха в църквата и откриха огън по събралите се вярващи", разказа пастор Джон Джауро.

Свещеникът е загубил своята съпруга при нападението в град Гомбе - столица на едноименния нигерийски щат.

За момента никой не е поел отговорност за атаката, но подозренията веднага паднаха върху ислямистката секта "Боко Харам", която води кампания на насилие.

Нападението бе извършено, след като президентът на Нигерия Гудлък Джонатан въведе в събота извънредно положение в североизточната част на страната в опит да противодейства на засилващата се активност на ислямистката групировка "Боко харам". В региона патрулират тежко въоръжени войници и танкове. Гомбе обаче не е сред щатите, където бе въведено извънредно положение.

В отговор на предприетите от властите мерки, "Боко Харам" даде в понеделник срок от три дни на християните, които живеят в населената предимно с мюсюлмани северна част на Нигерия, да я напуснат. Три бомби бяха взривени в градове в североизточната част на страната в сряда вечерта.

"Боко Харам" се обявява за стриктно прилагане на ислямското право в цяла Нигерия. Делът на мюсюлманите и християните от 160-милионното население на най-многолюдната държава в Африка е почти равен.

По данни на Асошиейтед прес радикалната секта е убила над 500 души миналата година. Навръх Коледа най-малко 39 души загинаха при бомбено нападение срещу църква близо до столицата Абуджа, на около 570 километра югозападно от Гомбе.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?