Шестима убити при опит за покушение срещу бъдещия пакистански премиер

Шестима души са убити при опит за покушение срещу готвения за бъдещ премиер на Пакистан Шаукат Азиз, съобщи полицията. Самият Азиз - настоящ финансов министър - е останал невредим.

Както предаде пакистанската телевизия, неизвестни извършители са задействали две взривни устройства от двете страни на пътя, по който е минавал автомобилът на министъра.

Сред шестимата убити са шофьорът на министъра. 25 души са ранени, като сред тях е министър на провинция Пенджаб.

Инцидентът е станал около град Фатех-Джанга.

Азиз е наричан от местните аналитици бъдещият премиер на Пакистан. Според конституцията, Азиз трябва в началото да бъде избран в долната камара на парламента. През август ще се проведат избори за долната камара, включително и в град Атток, разположен на север от столицата Исламабад.

Фактическото му назначаване на поста премиер е бил предрешен въпрос, съобщава телевизията. Както се очаква, идния месец Шаукат Азиз ще оглави пакистанското правителство. Неговата кандидатура е одобрена от президента Первез Мушараф и лидерите на управляващата партия - Пакистанска мюсюлманска лига.

В петък Азиз е бил на поредната среща с избирателите в град Фатехджанг (окръг Атток). След митинга, когато той е влязъл в колата, наблизо са се взривили два автомобила. Най-вероятно става дума за самоубийствен атентат.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?