Шестима учители от НГДЕК и външен претендент за шефското място

НГДЕК в Модерно предградие

Шестима преподаватели от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), след които и изпълняващият досега длъжността директор, както и външен претендент влизат в битка за шефското място в училището, което в последните две години беше обект на скандали, свързани с местоположението му в София.

Общо девет бяха кандидатите за директорския стол, но двама от тях - Гергана Василева и Венцислав Михайлов, не бяха допуснати по фазата събеседване, която ще се проведе идната сряда – 15 юли, в Министерството на културата, което е принципал на НГДЕК.

За Василева и Михайлов се твърди, че са приближени на бившата директорка на училището Гергина Тончева, която е сред неговите основатели и бе негов ръководител над 30 години до пенсионирането ѝ през есента на 2010 г.   

Кандидат за поста е и досегашната и.д. шефка Мариела Папазова, сестра на треньора по баскетбол Тити Папазов, която нашумя с намерението си да остави Класическата гимназия в сградата на временно обитаваната сграда на бившото 13-училище до Женския пазар, където НГДЕК бе настанена до приключването на ремонта на нейната сграда в Модерон предградия с 2 млн. лв. от еврофондовете. Това доведе до силно разцепление сред учители, ученици и родители, което все още не е преодоляно, въпреки връщането на училището в ремонтираната сграда. Това стана след заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, с която НГДЕК запазва и двете сгради. Така след изтичането на задължителния по евроизискванията престой на гимназията в ремонтираната сграда в Модерно предградие, тя ще може да се настани за постоянно до Женския пазар. Смиряването на позициите на Папазова след постигането на това условие може да е знак за сделка с Министерството на културата, която да бъде разплатена с титулярен директорски пост.

Другото познато на широката публика лице сред кандидатите е преподавателят по философия и синдикален лидер на гимназията Орлин Йорданов, който е сред най-яростните опоненти на Папазова. По време на скандалите с местоположението на НГДЕК той защитаваше запазването на ремонтираната сграда и разширяването ѝ отново с европари с общежитие за учениците от други населени места извън София, за да се превърне в истинско национално училище. 

Кандидати за директор са и учителката по френски език Надя Кюлафлиева и преподавателката по литература Анета Иванова-Стоянчова, които бяха уволнени от Папазова неправомерно и възстановени от съда.

Другите двама, допуснати до битката, са преподавателката по английски език  Ваня Николова и учителката по култура и водещ профил по история в гимназията Емилия Карабоева.

Външният претендент за поста е Людмила Дукова, която е майка на дете, завършило НГДЕК.

Всеки от кандидати трябва да представи пред комисия от Министерството на културата своята концепция за управление и развитие на Класическата гимназия и да отговори на въпросите на експертите от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?