Шестима загинаха при падане на хидроплан в река край Сидни

Шестима загинаха при падане на хидроплан в река край Сидни

Шестима души загинаха при падане на австралийски хидроплан в река недалече от Сидни, предадоха агенциите.

При неизяснени засега обстоятелства машината е паднала в дълбоките води в река Хоксбъри северно от Сидни в навечерието на Нова година.

Петимата туристи били на традиционен предновогодишен обяд в един от екзотичните ресторанти край реката в залива Ерусалим на 40 км северно от най-големия град на Австралия, където отломки от самолета и разлято гориво бяха открити на водната повърхност.

Дълбочината на това място е значителна и самолетът не се вижда от повърхността. Шестият загинал е пилотът.

Спасителни екипи са пристигнали на мястото на катастрофата и са започнали гмуркания към самолета, лежащ на дъното. Те са извадили телата на загиналите.

От полицията казаха, че е твърде рано да се гадае за причината за катастрофата. Не се съобщава нищо и за самоличността на петимата пътници.

Според няколко австралийски медии четири от жертвите са британски граждани, макар че това засега не е потвърдено от полицията. Външното министерство в Лондон съобщи, че е в постоянен контакт с местните власти в Сидни и е в готовност да предостави консулско съдействие.

Полети с хидроплани от пристанището на Сидни до ресторантите край река Хоксбъри са популярни сред туристите и имат вече 80-годишна история.

Самолетът, който катастрофира, е собственост на фирмата "Сидни Сийплейнс". От услугите за развлекателни полети с тази фирма по този популярен маршрут са се ползвали и знаменитости, като американския софтуерен магнат Бил Гейтс и редица кино и поп звезди.

Изпълнителният директор на фирмата Аарон Шоу каза по националната телевизия Ей Би Си, че пилотът връщал приятелската компания от новогодишен обяд в един от ресторантите на реката към Сидни, когато самолетът се разбил около 15:15 ч местно време на 31 декември.

Австралийската агенция за транспортна безопасност заяви, че започва разследване на катастрофата и призова евентуални свидетели да се явят пред властите за показания.

Местен полицейски шеф каза, че следователите са във връзка с фирмата оператор на полета за идентифициране на жертвите, и техните семейства ще бъдат уведомени, преди имената им да бъдат публично оповестени.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?