Шестима загинаха при самоубийствен атентат в Анкара

Шестима загинаха при самоубийствен атентат в Анкара

Шест души за загинали при бомбения терористичен акт в центъра на турската столица Анкара от вторник вечерта, съобщи Ройтерс. По думите на управителя на града Кемал Онал този тип експлозиви се използват и от кюрдските сепаратисти.

“Експертизите показаха, че части от намерено на мястото на инцидента тяло принадлежат на Гювен Акус, роден в град Сивас през 1979 година. Взривът е причинен от пластични експлозиви, закрепени за неговото тяло. Тези методи се използва от тяхната сепаратистка организация”, допълни той. Терористичната атака от вторник вечерта е най-мащабната за Анкара от последните 10 години.

Кюрдската работническа партия (ПКК) се бори за независимостта на това етнически малцинство от Турция. От своя страна Анкара обвинява ПКК за поне 30 000 убийства при терористични акции.

По думите на Онал освен шестимата загинали при атентата са ранени 91 души. По информация в турските медии осем лица вече са задържани във връзка с експлозията. Управителят на Анкара отказа да даде детайли, а полицията отказва всякакъв коментар по този въпрос.

Взривът се е случил малко след като висши военни, включително ръководителят на турския генерален щаб ген. Ясар Буюканит са преминали през същото място на път за военен полигон.

В сряда информационните агенции предадоха, че в град Адана (Южна Турция) е била задържана жена с12,3 килограма експлозив. Пред Анадолската агенция валията на Адана Илхан Атъш съобщи, че жената е планирала самоубийствен атентат.

Заедно с жената са задържани и двама мъже, съобщиха турските власти. Турската телевизия СиЕнЕн Тюрк уточни, че арестуваните са таксиметров шофьор и двама души, които той превозвал.

Таксиметровата кола била следена от турските власти и когато двамата пътници забелязали този факт, слезли и побягнали. Органите на реда успели да обезвредят двамата предполагаеми терористи и заедно с шофьора на таксито ги изпратили за разпит в полицията.

Полицейските служители са намерили чанта, която двамата заподозрени опитали да вземат със себе си. В нея се съдържал експлозивът, чието количество, според телевизията, е достатъчно за осъществяването на атентат със сериозни последствия. Ройтерс уточнява, позовавайки се на валията на Адана, че в чантата е имало общо 12,3 килограма експлозив, а също две ръчни гранати и 12 детонатора.  

Мощността на иззетия експлозив е равна на взривното устройство, активирано от терориста камикадзе в Анкара, отбелязва ИТАР-ТАСС. 

 

Споделяне

Още от Балкани