Шестима загинали при сблъсъци в Кайро

Военните се намесиха, за да разделят противници и привърженици на президента Морси

Шестима загинали при сблъсъци в Кайро

Шестима души са загинали в сблъсъците между противници и привърженици на египетския президент Мохамед Морси, избухнали в сряда вечер пред президентския дворец в Кайро и продължили и през нощта. По данни на министерството на здравеопазването най-малко 350 души са ранени, някои от които тежко.

Разполагането на военни около президентския дворец има за цел охрана на сградата, предаде агенция МЕНА. "Републиканската гвардия се разположи около президентството, за да го охранява като символ на държавата", посочва МЕНА. Очевидни съобщиха, че около сградата има поне пет танка и девет бронетранспортьора.

Уличните боеве пред президентския дворец в елитния квартал Хелиополис са най-острите изблици на насилие от 22 ноември. На тази дата Морси издаде укази, с които си даде на практика абсолютна власт. Политическата криза се задълбочи и заради недоволството от проекта за нова конституция, която според опозицията е изготвена под силното влияние на ислямистите.

До късно през нощта разярени тълпи от противници и привърженици на президента се замеряха със запалителни бомби и камъни и се биеха с пръчки. Сблъсъкът започна, когато хиляди ислямисти, подкрепящи президента, се стекоха към президентския дворец. Там около 300 негови противници бяха организирали седяща протестна стачка. Ислямистите от "Мюсюлманското братство" изгониха протестиращите и унищожиха палатките им.

След кратко затишие хиляди противници на Морси пристигнаха пред президентския дворец и започнаха да замерят ислямистите със запалителни бомби. Сблъсъците между двата лагера обхванаха и близките улици. Дори пристигането на стотици полицаи за борба с безредиците не спря боя.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Доброволци откарваха ранените с мотоциклети до близките линейки.

На разсъмване насилието утихна, но изглежда и двете страни в конфликта се готвят за дълга битка - опозицията обеща нови протести и отхвърли предложенията за диалог, ако не бъде оттеглен проектът за конституция.

Насилие избухна и в други части на страната – сериозни сблъсъци между противници и привърженици на Морси имаше в Исмалия и Суец, в град Махалах и в провинция Менуфиях в делтата на Нил.

Социалните мрежи са пълни с критики към президента, който не реагира на събитията. Когато трябваше да обяви, че печели изборите, свика пресконференция в четири часа през нощта, а сега, когато убиват хора, той няма какво да каже, гласи пост в интернет блог, цитиран от информационните агенции.

В четвъртък президентът Мохамед Морси се срещна с главнокомандващия въоръжените сили генерал Абдел Фатах ас Сиси и с министри, за да обсъдят как да стабилизират страната след  кървавите сблъсъци пред президентския дворец, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на президентството. Освен с ген. Ас Сиси, който е и министър на отбраната, Морси е разговарял с премиера, с министрите на вътрешните работи и на правосъдието.

Републиканската гвардия нареди до15 ч. местно време (13 ч. по Гринуич) демонстрантите да напуснат площада пред президентството. Според местен източник на Ройтерс някои от останалите през нощта край площада неколкостотин привърженици на Морси започнали да напускат още преди изтичане на обявения срок.

Най-висшата богословска сунитска институция в Египет "Ал Азхар" призова президента да прекрати изключителните правомощия, които сам си даде с указ.

Виден представител на египетската християнска общност обяви, че напуска поста си на президентски помощник, както постъпи и висш представител в политическата формация на организацията "Мюсюлмански братя" - Партия на свободата и справедливостта. Реших да се оттегля от всякаква политическа работа и политическа роля, включително от тази в президентството или Партия на свободата и справедливостта, заяви Рафик Хабиб в комюнике на страницата си във Фейсбук. В изявлението не се посочва конкретният повод, накарал Хабиб да постъпи по този начин.

Египетската армия пое в четвъртък ангажимента да не прибягва до употреба на сила срещу протестиращите, след като разположи танкове пред президентския дворец заради нощните стълкновения. Генерал Мохамед Заки, командващ републиканската гвардия, която охранява президента, заяви, че "въоръжените сили и републиканската гвардия няма да бъдат средство за разправа с демонстрантите".

Приканвайки към спокойствие, ген. Заки подчерта, че силите пред двореца са там, за да предотвратят нови сблъсъци между привърженици и противници на Морси, а не за да смазват протестите, посочва Ройтерс.

Съветник на президента Мохамед Морси, пожелал анонимност, съобщи, че държавният глава ще направи обръщение към сънародниците си. Очаква се в телевизионно изявление Морси да протегне ръка на опозицията и да призове за диалог, каза съветникът, без да  уточни дали президентът ще отправи нови предложения. "Множество идеи има на масата", добави той.

Водачът на "Мюсюлмански братя" предупреди за опасност от разделение в Египет. В изявление, публикувано на уебсайта на организацията, издигнала Морси на власт, Мохамед Бадие призова за единство, изтъквайки, че разделението обслужва единствено враговете на страната. Нашето разединение и разпокъсаност са от полза само за враговете на Египет, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят