Шестият акционер в "Набуко" може да е ясен до дни

Шестият акционер в "Набуко" може да е ясен до дни

Договорени са параметрите за избор на нов участник в проекта за строеж на газопровода "Набука",предаде Ройтерс във вторник, цитирайки високопоставен източник от българския газов отрасъл. Така шестият акционер в инвестиционната компания "Набуко Интернешънъл" може да бъде определен още тази седмица.

Петимата участници в проекта,  които си делят равен дял – австрийската компания OMV, унгарската MOL, румънската “Трансгаз”, българската “Булгаргаз” и турската “Боташ”, преговарят с германската RWE и френската “Газ дьо Франс" за привличането на партньор.

“Отбелязваме значителен напредък. Към момента всички препятствия са отстранени”, посочва в интервю за Ройтерс изпълнителният директор на "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев. Той допълва, че процедурата по избор на нов акционер може да приключи всеки момент, като не изключи възможността решението да бъде обявено още в четвъртък. Тогава компаниите в “Набуко” се срещат в Будапеща.

 В същото време унгарският министър на икономиката и транспорта Янош Кока заяви, че правителството ще подкрепи плана за "Набуко", определяйки насрочената за края на седмицата среща като събитие, пfказващо решимостта на Унгария "да се ангажира" с газопровода.

Унгария изглежда бе склонна да подкрепи разширяването на руския газопровод "Син поток" на фона на критиките, които министър-председателят Ференц Дюрчани отправяше към "Набуко" за липса на ясна посока, коментира ДПА.

Според Кока руският проект само ще намали технологичните рискове, а новият газопровод е необходим за разнообразяване на доставките в Европа. В същото време обаче той посочи, че ще използва разговорите за "Набуко"за натиск за отваряне на газопровода и за участието на Русия.

Завършването на 3300-километровия газопровод "Набуко", струващ 4,6 млрд. евро (6,36 млрд. долара), е насрочено за 2012 г., въпреки че строителните работи не се очаква да започнат преди 2009 г., посочва ДПА.

Споделяне

Още от Бизнес