Шестмесечни винетки предложиха Реформаторите

Шестмесечни винетки предложиха Реформаторите

Предложение за въвеждане на шестмесечни винетки от 31 март 2016 г. внесоха в деловодството на парламента депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от гражданска квота на Реформаторския блок.

В поисканите от тях промени в Закона за пътищата има и идея за изравняване на отстъпките, които в момента се дават в цените на винетките за тежкотоварни превозни средства и тези на леките автомобили.

Шестмесечната винетка, която логично ще бъде по-евтина от годишната, би била от полза на голяма част от хората, които използват автомобилите си сезонно, или пък през есенно-зимния сезон не пътуват извън населеното си място. Годишната винетка ощетява въпросната част от шофьорите, понеже те са длъжни да плащат за услуга, която не ползват през близо половината от годината, аргументират се народните представители.

В мотивите си те отбелязват, че предложенията им са свързани с предстоящото увеличение на цените на винетните стикери. Според тях, предложените текстове следват логиката "караш-плащаш“, представена от членове на Министерски съвет, според която поддръжката на републиканската пътна мрежа трябва да се заплащат от тези, които я ползват, а не да се дофинансира съществуващия дефицит от данъците на всички данъкоплатци.

Останалите промени, предложени от Мартин Димитров и Петър Славов, предвиждат за леките автомобили да бъдат въведени същите отстъпки, каквито има и за тежкотоварните МПС. В момента тежкотоварните автомобили, които отговарят на изискванията за екологичност евро 4,5, EEV и по-високи, ползват отстъпка от цената на винетния стикер. Според двамата народни представители би следвало тази отстъпка да важи и за леките автомобили, за да се премахне недопустимото дискриминиране на едни водачи спрямо други.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?