Шестмесечно дете стана жертва на лимита за лечение в чужбина

Започва петиция за премахване на ограничението, въведено от държавата

Шестмесечно дете стана жертва на лимита за лечение в чужбина

Лимитът, който държавата сложи за лечение на деца в чужбина, стана причина за забавяне на терапията на шестмесечно дете, което впоследствие е починало.

Шестмесечната Мерве Джебир се е нуждаела от костно-мозъчна трансплантация и е получила оферта от клиника в Италия за 108 000 евро. Лечението ѝ обаче е забавено заради недостигащи 16 000 евро, които трябвало да бъдат набрани чрез дарения.

Детето обаче починало четири дни след заминаването си за Италия, без да успее да дочака трансплантацията.

Хората, ангажирани с инициативата “Спаси, дари на...“, които набират средства за лечението на болни деца, поискаха незабавна отмяна на лимита, за да не се стига до други подобни случаи. Пациентски и дарителски организации се обявиха против ограничението още при самото му въвеждане. През юли миналата година правителството въведе таван от 180 000 лева на сумата, която едно дете може да получи от държавния фонд за лечение в чужбина.

Мотивът бе, че така ще има пари за лечението на повече деца. Силната обществена реакция срещу ограничението не доведе до успех, а вместо това ГЕРБ дари 1.2 млн. лева от държавната си субсидия на фонда.

Още тогава хора, ангажирани с дарителските акции, предупредиха, че събирането на средства отнема много време и това може да се окаже фатално за някой от малките пациенти.

По данни на инициативата “Спаси, дари на...“ от въвеждането на лимита три деца са получили от фонда по-малки суми от необходимите, което е наложило набирането на още средства.

Общо от трите деца - Силвия, Владимир и Мерве държавата е спестила 105 000 лв. или 1/5 от сумата, която отпуска за трите.

Освен това при одобрение на дадено дете за финансиране от фонда, той превежда на съответната болница максималната разрешена сума от 180 000 лв. само след като родителите успеят да осигурят недостигащите средства чрез лично финансиране. Ако не успеят, детето не получава и тези средства и остава без лечение.

“Отказваме да стоим и да гледаме безучастно как умират деца, защото родителите им нямат 30, 40 или 50 000 лв., с които да платят живота на децата си, докато държавните служители си раздават годишни бонуси за милиони левове за добре свършена работа“, се казва в позиция на инициативата.

“Категорично отказваме да приемем на болните български деца да бъдат подхвърляни партийни дарения в удобни за партиите моменти. Това не решава проблема, а го задълбочава. Колкото и хиляди лева да бъдат дарени от партийни централи и отделни техни служители, докато лимитът съществува, най-нуждаещите се деца няма да получават в пълен размер средствата, необходими за лечението им“, посочват още оттам.

От инициативата “Спаси, дари на...“ са започнали петиция против ограничението, въведено от държавата.

Според тях то не води до икономии, каквито се целяха при въвеждането му. За 7 месеца спестените средства са 1% от годишния бюджет на фонда за 2011 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България