"Шесторката" и Иран се договориха за нови експертни и политически разговори

"Дейли телеграф": Иран работи по програма за производство на плутоний

"Шесторката" и Иран се договориха за нови експертни и политически разговори

Преговорите в казахстанския град Алмати между страните от групата "5 + 1" (петте постоянни членове на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция - плюс Германия) и Иран по проблеми на иранската ядрена програма приключиха с договореност контактите да продължат на експертно ниво в Истанбул. Това предаде Ройтерс, като се позова на комюнике на иранската делегация в Алмати.

Според комюникето срещата на експертно равнище в Истанбул е насрочена за 18 март, е следващият кръг от политически преговори ще бъде на 5 и 6 април, най-вероятно отново в Алмати.

Председателят на Върховния съвет за сигурност на Иран Саид Джалили, който ръководи иранската делегация в Алмати, изтъкна пред журналисти, че Техеран допуска възможност да преговаря за обогатяването на уран до ниво 20 на сто, но изключи категорично възможността ядреният комплекс във Фордо да бъде закрит. "Това просто не е необходимо", изтъкнал иранският дипломат.

Във Фордо - силно укрепен подземен промишлен комплекс, който на практика не може да бъде унищожен с конвенционални въздушни удари - са монтирани иранските мощности за високо обогатен уран.

Според Джалили комплексът Фордо отговаря на изискванията на Международната агенция по атомна енергия, затова и "шесторката" вече не настоявала комплексът да бъде закрит.

Страните от "шесторката" предлагат на Иран смекчаване на санкциите в замяна на положителни стъпки на Техеран по отношение на обогатяването на уран до ниво 20 процента, заявил пред ИТАР-ТАСС руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който участва в преговорите в Алмати начело на руската делегация. Предложението предвижда Иран "да понижи функционалните параметри на оборудването в обекта Фордо", казал Рябков.

"Преговорите бяха подновени, процесът бе възстановен, и това предизвиква удовлетворение", обявил Рябков.

Джалили заявил, че "страните от "шесторката" са се доближили до иранската позиция", която според него е "изцяло позитивна". Едновременно с това, посочил иранският дипломат, "всички трябва да признаят на Иран правото да обогатява уран, и всички проблеми могат да се обсъждат именно в тези рамки, а Техеран е готов да сътрудничи".

Според ИТАР-ТАСС представеното в Алмати предложение за уреждане на споровете с Иран се основава на т. нар. Багдадски пакет, обявен на предишния кръг преговори в същия формат в иракската столица миналата година. Във втория ден на срещата в Алмати бил представен иранският отговор на това предложение. Страните от "шесторката" тепърва трябва да го проучат в подробности.

"Ние смятаме преговорите в Алмати за положителна стъпка, която може да бъде завършена с позитивен и конструктивен подход и реципрочни мерки", се казва в разпространеното комюнике на иранската делегация в Алмати.

"Страните от "шесторката" се надяват, че Иран е разбрал подновеното им предложение и ще реагира", заяви на пресконференция върховният представител на ЕС по външната
политика и сигурността Катрин Аштън, която участва в преговорите в Алмати.

Според нея САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия са на "абсолютно единни позиции за ядрената програма на Иран". Аштън добави, че на Иран е направено "балансирано предложение".

"Дейли телеграф": Иран работи по програма за производство на плутоний

Иран разработва програма за производство на плутоний като алтернативен начин за придобиване на капацитет за ядрени оръжия, пише същевременно в сряда британският в. "Дейли телеграф".

Вестникът публикува сателитни снимки, на които се вижда издигаща се пара от въздушни охладители в завода за производство на тежка вода в Арак, на 240 км югозападно от Техеран. Те подчертават напредъка на Иран за изграждането на обекти, които може да участват в производството на плутоний, което потенциално му дава втора възможност да разработи ядрено оръжие, пише "Дейли телеграф".

Вестникът отбелязва, че заводът за тежка вода в Арак е защитен от многобройни противовъздушни ракетни батареи и артилерийски гнезда, повече отколкото при който и да е друг известен ядрен обект в Иран.

До завода за тежка вода в Арак има ядрен реактор, който ще бъде въведен в експлоатация в началото на 2014 г. Иран няма технология за производство на плутоний, но според вестника може да я получи от Северна Корея.

"Дейли телеграф" цитира експерта от Международния институт за стратегически изследвания и бивш служител на Държавния департамент на САЩ Марк Фицпатрик, според когото Израел може да нанесе въздушни удари по ирански обекти за производство на плутоний. Такъв удар върху действащ ядрен реактор ще предизвика огромни усложнения заради разпространение на радиоактивни частици, смята експертът.

"Някои смятат, че крайният възможен срок за Израел да предприеме военни действия е преди реакторът в Арак да заработи", заявява Фицпатрик пред "Дейли телеграф".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?