Шестте оферти за тол системата ще бъдат отворени в сряда

"Метачът" от "Пирогов" е собственик на три фирми

Шестте оферти за тол системата ще бъдат отворени в сряда

В условията на обявена готовност от държавата сама да изгради тол системата, шестте оферти за платеното преминаване по републиканските пътища ще бъдат отворени в 17 часа на 16 август. Това става ясно от съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) до участниците в търга за 200 млн. лв.

"Надяваме се, че ще успеем да отворим офертите", каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред БНТ.

Така в сряда се очаква най-после да станат ясни имената на кандидатите да изградят тол системата. Бизнес моделът е избраният изпълнител да въведе платеното преминаване по пътищата до 19 месеца от подписването на договора с пътната агенция изцяло за своя сметка. След това АПИ ще изплаща електронната система на изпълнителя в продължение на три години със събраните приходи от таксите. Тол системата ще бъде разработена специално за българските условия и ще бъде собственост на пътната агенция. Целта е страната ни да не бъде зависима от лиценз при покупка на вече готов продукт и да може свободно да си избира доставчик за поддържането и адаптирането на системата.

Шестте оферти бяха подадени на 19 май и първоначално трябваше да бъдат отворени на 22 май , но това не се случи, защото бяха внесени три жалби - от "Алтима България" ЕООД, "Ерба 96" ООД и "Толлнет" АД. Те са отхвърлени от КЗК като неоснователни и са потвърдени и от Върховния административен съд.

Освен тези три компании, още три също обжалваха търга, който беше обявен още по времето на второто правителство на Бойко Борисов – в началото на април 2016 г. Другите три фирми са "Витроник д-р инж.Щайн Билдферарбайтунг Сзюстеме" ООД, "Пропърти Стан" ЕООД и "Мархинженеринг" ЕООД. Техните жалби също бяха отхвърлени от КЗК и съда.

По време на заседанието на правителството миналата сряда (9 август) премиерът Бойко Борисов се възмути, че не може да започне изграждането на тол системата, заради непрекъснатото обжалване на поръчката.

"Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от "Суходолска" №3, обжалване от "Суходолска" №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред "Пирогов", нали разбирате", каза Борисов на министрите, става ясно от стенограмата на правителството.

Проверка на Mediapool в Търговския регистър показа, че на този адрес има регистрирани три фирми – "Сали Логистик" ЕООД, "Еником" ООД и "Цзюн и Ме" ООД, но нито една от тях не е обжалвала обществената поръчка.

От Министерския съвет уточниха, че Борисов е имал предвид ул. "Суходол" 3, на който адрес е регистрирана "Мархинженеринг" ЕООД. Компанията е собственост на 47-годишния Георги Георгиев Божков, който мете пред "Пирогов", по думите на Борисов.

Фирмата не развива дейност, видно от последния ѝ публикуван финансов отчет от 2014 г. в Търговския регистър. Георги Божков е едноличен собственик на още две фирми – "Рединг 007" ЕООД и "Лайм Пловдив" ЕООД, които се занимават с търговия.

Другата фирма, която възмути премиера и по негови думи се занимава с картофи, е "Пропърти Стан" ЕООД от самоковското село Радуил. Тя е собственост на Камелия Георгиева Таскова.

Заради непрекъснатите обжалвания Борисов лансира идеята държавата сама да въведе тол системата без да я възлага на външна фирма.

Преди ден строителният министър Николай Нанков каза, че се надява при успешно приключване на търга цената да падне под 200 млн. лв., каквато е прогнозната стойност. Ако се наложи държавата да внедрява системата, тя сама ще осигури тези средства.

"Ако обструкциите с обществената поръчка продължат, ще въведем тол системата чрез държавна компания по метода на инхаус (вътрешно възлагане), на реципрочна стойност", каза още Николай Нанков.

От думите му не стана ясно дали това ще бъде възложено на сега съществуваща фирма или ще се прави нова. Ресурс да осъществи поръчката има държавната компания "Информационно обслужване".

Ресурсът, който се очаква да генерира тол системата, е около 700 млн. лв. годишно. Те ще отиват за подобряване на пътната инфраструктура, изграждане на нови пътни отсечки и съоръжения и повишаване на безопасността.

Тол системата ще бъде за тежкотоварните камиони, а за леките коли ще се въведе електронна винетка, която ще е на цената на съществуващата сега хартиена – от 97 лв. за една година, припомни Нанков.

"В момента пътният сектор се издържа от леките автомобили. Повече от две трети от приходите в бюджета на АПИ на годишна база са от тях. Целта ни е да въведем справедливост", каза регионалният министър.

Цената и пътищата, които ще бъдат обхванати от смесената система, ще бъдат определени на експертно ниво и ще се вземе политическо решение на етапа на внедряване на системата, каза Нанков.

По думите му не повече от 50-55% от републиканската пътна мрежа ще попадне в обхвата на тол системата. В нея ще бъдат включени автомагистралите, първокласните и второкласните пътища, като по този начин в максимална степен ще бъде обхванат транзитният поток.

Ценовият модел на база анализ за социална поносимост на услугата също ще бъде определен с решение на Министерския съвет. Ще бъдем гъвкави в ценообразуването, като едни пътища ще бъдат таксувани с една цена, други с по-висока, а в определени пикови часове тежкият трафик ще се таксува с по-висока ставка, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес