Техеран ограничава ядрената си програма срещу вдигане на санкции

Шестте световни сили и Иран постигнаха историческо споразумение

Обама и Рохани ще трябва да убедят страните си в ползата от споразумението

Празненствата в Техеран след обявяването на сделката, сн. ЕПА/БГНЕС

Маратонските преговори между световните сили и Иран доведоха до споразумение, което значително ще ограничи ядрената програма на Техеран в замяна на вдигане на икономическите санкции.

Изненадващо подробното споразумение бележи исторически пробив в продължителните усилия за гарантиране на мирния характер на иранската ядрена програма, отбелязва изданието.

След две години преговори, кулминирали в осем напрегнати дни и нощи на обсъждания, които на няколко пъти изглеждаха на ръба на провала, американският държавен секретар Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обявиха сделката, която може да пренареди отношенията на САЩ с държава заклет противник от 35 години, съобщи американският в. "Ню Йорк таймс".

Иран приема да ограничи значително ядрената си програма, за да няма възможност да се сдобива с атомна бомба, посочи Кери. Количествата уран ще бъдат намалени с 98 процента в продължение на 15 години, подземната инсталация във Фордо ще бъде трансформирана и там повече няма да се обогатява уран, а реакторът с тежка вода в Арак също ще бъде модифициран, за да не произвежда плутоний, поясни американският първи дипломат.

САЩ ще облекчават поетапно санкциите

Кери добави, че САЩ остават силно обезпокоени от дестабилизиращите дейности на Иран в региона и именно затова смятат ядреното споразумение за критично важно. Той отбеляза, че отмяната на санкциите срещу Иран ще зависи от спазването на условията по споразуменията.

"Ще облекчаваме поетапно санкциите, които са се отразили на икономиката на Иран. Ако в който и да е момент разберем, че Иран не спазва това споразумение, санкциите може да бъдат възстановени", каза Кери.

Той заяви, че Вашингтон се е консултирал с Израел и арабските си съюзници в Залива и е потвърдил, че САЩ продължават да са ангажирани със сигурността им. "Ще продължим да спазваме този ангажимент в следващите години", посочи още Кери.

Предизвикателствата

Сега вниманието ще се пренасочи към президентите на САЩ и Иран - Барак Обама и Хасан Рохани. И двамата имат задачата да убедят обществеността в своите страни в ползата от споразумението, като се има предвид дълбокото подозрение към самата сделка и към изгледите за подписване на договореност със заклет враг. Белият дом обещава, че Обама ще подеме за тази цел кампания, каквато не е осъществявал, откакто прокара законодателството за реформа в здравеопазването.

В Иран задачата може би ще е още по-трудна. Зариф и други ирански служители ще трябва да преодолеят възраженията във висшите среди на армията и научната общност, особено с оглед на предвижданите ограничения за ядрената програма на Техеран.

Рамковото споразумение, което е важно събитие в започналите преди 12 години преговори за иранската ядрена програма, не е окончателна сделка, но установява параметрите за още три месеца обсъждания по техническите подробности и някои нерешени въпроси, отбелязва вестник "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Новината за постигнатия пробив в преговорите със Запада беше посрещната с радост от много хора в Иран, които излязоха по улиците, за да отпразнуват споразумението с надеждата, че то ще сложи край на годините на международна изолация и икономически трудности и ще премахне заплахата от война.

Международната агенция за атомна енергия е готова да пристъпи към проверка на споразумението с Иран веднага щом бъде подписано. Това заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано. Представители на Белия дом уточниха, че преговарящите по споразумението с Иран работят по механизъм, който да гарантира достъп на инспекторите от агенцията до инсталации в Иран в случай на възникнал спор.

САЩ потвърдиха ангажимента си към Израел

Президентът на САЩ Барак Обама се обади по телефона на израелския премиер Бенямин Нетаняху да обсъдят постигнатото в Лозана рамково споразумение по иранската ядрена програма.

Обама е казал на Нетаняху, че споразумението е съществен напредък към трайно решение за отрязване на всички пътища на Иран към сдобиване с ядрено оръжие, се казва в изявление на Белия дом.

Обама също така е заявил, че напредъкът в ядрената област не намалява безпокойството за "спонсорирането на тероризма от Иран и заплахите му към Израел", и е потвърдил "непоклатимия ангажимент" на САЩ да защитават еврейската държава.

В разговора Нетаняху е заявил на Обама, че ако бъде приложено, междинното споразумение по иранската ядрена програма ще застраши сигурността на Израел, написа в Туитър говорителят на Нетаняху Марк Регев.

Той добави, че споразумението ще доведе Иран до сдобиване с ядрено оръжие и рискове от "ужасяваща война".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че споразумението ще отвори пътя към мира и стабилността в Близкия изток. Той отбеляза, че споразумението ще доведе до отмяна и на четирите групи санкции, наложени на Иран заради ядрената му дейност.

Русия също приветства постигнатото рамково споразумение. В Москва смятат, че постигнатите договорености ще окажат позитивно влияние върху общата ситуация на сигурността в Близкия изток. Според външното министерство на Русия Иран ще запази безусловното си право да развива ядрена програма с мирни цели.

Крайният срок за постигане на окончателно споразумение с Техеран е 30-ти юни, като по него тепърва ще се водят нови преговори, отбелязва агенция Франс Прес.

Нетаняху иска в ядреното споразумение Иран да признае Израел

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в петък, че окончателното споразумение по иранската ядрена програма трябва да съдържа и недвусмислено признаване на правото на съществуване на Израел от страна на Ислямската република, предаде Ройтерс.

"Израел иска всяко окончателно споразумение с Иран да включва ясно и недвусмислено иранско признаване на правото на съществуване на Израел", каза Нетаняху.

Той подчерта необходимостта да се увеличи натискът върху Иран, за да се постигне по-добър компромис от този в междинното споразумение, до което Техеран и шесторката стигнаха вчера.

"Някои казват, че единствената алтернатива на това споразумение е войната. Това не е вярно. Има и трета възможност - да сме твърди, да увеличим натиска върху Иран докато постигнем добро споразумение", каза Нетаняху.

Това изявление беше направено малко след като премиерът свика на спешно заседание кабинета по сигурността, на което беше обсъдено постигнатото в Лозана рамково споразумение.

Нетаняху подчерта, че неговият кабинет и той лично са силно против рамковото споразумение по иранската ядрена програма, допълват световните агенции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят