Шествие срещу фашизма и насилието в София

Университетски преподаватели: Медиите да са внимателни в отразяването на надигащата се националистическа и неофашистка вълна

Шествие срещу фашизма и насилието в София

Шествие срещу фашизма, насилието, езика на омразата се провежда тази неделя в София. В акцията, която започна в 12 ч. от пилоните на НДК и се отправи към Съдебната палата, участват много млади хора, дошли на велосипеди. Голяма част от присъстващите са заедно с децата си.

"Фашизмът убива, властта прикрива” и "Фашизмът не е мнение, а престъпление!” са част от лозунгите на шествието, което скандира "Не на омразата”.

В същото време университетски преподаватели изпратиха отворено писмо до българските медии, в което ги призовават да са внимателни в отразяването на надигащата се националистическа и неофашистка вълна в България, която е свързана и с кризата с бежанците.


Те отбелязват, че това е и опит за отклоняване на вниманието от истинските проблеми с "компрометирания в очите на гражданите и неработещ парламент и марионетното правителство на Пламен Орешарски".

Преподавателите отбелязват, че даването на поле за изява на езика на омразата не е проява на свобода на словото.

Хорът от "националисти" сее семената на човеконенавистна идеология, отправя заплахи за саморазправа и провокира реални посегателства върху живота на пребиваващи в страната чужденци и български граждани, на които сме свидетели в последните дни, се казва в писмото.

Затова преподавателите се обръщат към "всички български медии, и особено електронните, които достигат до най-много български граждани, да не се превръщат в трибуна на представители на неофашистки "националистически" формации, тъй като в основата на тяхната идеология лежи груповото насилие над етнически и социални групи и разпространяването на ненавист и нетърпимост към различните."

Българското общество закъсня да осъди езика на омразата и поради това се появиха тъй наречените "граждански патрули” на националистически групи, заяви в началото на акцията Борислав Димитров, един от организаторите на протеста. Омразата няма място в българското общество, подчерта той, допълвайки, че "искат и молят МВР и прокуратурата да наложи върховенството на закона.” Борислав Димитров каза, че шествието няма нищо общо с никоя политическа сила.

Шествието бе организирано чрез социалните мрежи. "Нека се съберем на мирно шествие под мотото "Внимание! Фашизъм!" и да покажем, че нацистките движения нямат място и бъдеще в българското общество", пишат организаторите на събитието във Фейсбук.

Те припомнят, че в Съдебната палата се помещава прокуратурата на България, която има задачата да започне наказателно преследване срещу всички престъпления срещу равенството на гражданите.


"Засилването на мигрантския поток към България отключи страха от неизвестното и недоверието в българското обществото, а това с плашещо бързи темпове дава тласък на вълна на нетолерантност, расизъм и ксенофобия. Езикът на омразата завладява публичното пространство, изтласквайки трезвата мисъл и солидарността, а проявите на брутално насилие срещу хора от други националности се превръщат в ежедневие", пишат те в призива си за присъствие на шествието.


"Насилието, провокирано от ксенофобската реторика на националистическите партии като "Атака" и ВМРО, е на път да получи своята официална легитимация с учредяването на открито фашистката Националистическа партия на България, включваща в себе си забраненото в редица европейски страни неонацистко движение "Кръв и чест", продължават организаторите.


Според тях страхът е най-големият враг и "вместо с отричане и недоверие, трябва да отговорим на нуждите на търсещите закрила у нас с хуманност и разбиране". "Надигащата се фашистка вълна засяга интегритета не само на чуждите граждани, попаднали у нас през последните месеци, но и живота на всички български граждани - етнически българи и малцинствени групи, които по традиция са обект на дискриминация", допълват те.

Организаторите призовават участниците в шествието да носят със себе си камбанки, защото "освен че символизират мира, техният звън ще послужи като аларма за обществото да се събуди за опасностите от върлуващия фашизъм, както и за отговорните власти да предприемат необходимите действия, за да гарантират безопасността и равенството на всички хора, населяващи територията на България".

Шествието трябваше да се проведе в събота, но по молба на Столична община беше отменено за неделя.

Междувременно в 13 ч. в Перник "Националистическа партия на България", съвместно с "Национална съпротива - дивизия Перник" провеждат протестно срещу плановете на правителството да засели имигранти на територията на общината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?