Шествие в защита на Пирин блокира центъра на София

Снимка: Деян Янков

Над 1000 души се събраха пред сградата на екоминистерството в София в защита на националния парк "Пирин" в понеделник вечерта, независимо че малко по-рано от ведомството съобщиха, че ще бъдат отменени решението, че не е необходима екооценка на плана за управление на защитената територия и предварителното му изпълнение.

Макар от Министерството на околната среда и водите да обявиха, че екооецнка на плана за управление на парка ще бъде изготвена, природозащитниците остават притеснени от действията на ведомството, което в рамките на няколко часа първо смяташе да запази решението за отказ на екооценка, после – да отмени само предварителното изпълнение, а накрая – да отмени самото решение и да обещае екооценка.

Този развой все пак бе определен като положителен от организаторите на екопротеста – коалиция "За да остане природа в България", но Любомир Костадинов от Глобалния екофонд WWF изрази недоумението си защо е било необходимо да се стига до тук.

Протестът започна в 18.00 часа с традиционните скандирания срещу мафията. Нямаше предварителен план за блокада на бул. "Мария Луиза" в центъра на София, където се намира сградата на екоминистерството, но в крайна сметка движението бе спряно за кратко, тъй като демонстрантите изпълниха тротоарите.

След това бе сформирано шествие до Президентството, където хората останаха около час. В протеста взеха участие хора от всички възрасти, като имаше и много деца. Много от демонстрантите бяха дошли с велосипедите и кучетата си.

В демонстрацията се включиха и лидерът на "Да, България" Христо Иванов, кандидатът за депутат от движението Стефан Тафров, както и Радан Кънев и Петър Славов от ръководството на "Нова република". Сред плакатите, издигнати от хората бяха "цЕКОминистерство", "Пирин не е само ски", "Пирин не е баница", "Мафията вън - от Пирин и от Трън", "Не правете подаръци на КОЙ" и много други. Протести в защита на парка бяха организирани още в Пловдив и Лондон.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?