Шествието на БСП за Деня на труда бе освиркано пред Паметника на Съветската армия

Нинова се зарече да работи срещу монополите и сивата икономика

Снимка: БГНЕС

Шествието на БСП по случай Деня на труда бе освиркано от малка група протестиращи пред Паметника на Съветската армия в понеделник в София.

Докато привържениците на социалистите преминаваха по бул. "Цар Освободител" в посока от Народното събрание към Борисовата градина, протестиращите до тях скандираха: "Тук не е Москва" и "Червени боклуци".

Участниците в контрапроявата бяха издигнали плакати с надписи: "45 години стигат, никога повече комунизъм" и "Аз не съм русофоб, аз съм тиранофоб", Захари Стоянов". До сблъсъци обаче не се стигна, тъй като полицията охраняваше и двете групи.

"БСП има мисия, тя има име и това име е справедливост. С вашата сила и с нашата воля ще постигнем тази справедливост", обърна се към съпартийците си лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на митинга.

Тя припомни, че честванията на 1 май са започнали преди 131 г. в Чикаго, но и днес хиляди хора по цял свят протестират в САЩ, Русия и Европа.

"Заедно с нас те искат по-добри условия на работа, адекватно заплащане и условия за сигурност", каза тя и подчерта, че 131 г. по-късно проблемите остават нерешени и дори са станали по-големи.

"Днес съществува много по-модерна експлоатация на труда – неплащане на осигуровки за здраве и пенсия, работа в нечовешки условия. Днес много работници не смеят да вдигнат глава, защото няма да получат и малкото, което получават. Днес сме тук, за да им вдъхнем кураж и надежда, да защитим техните права", продължи Нинова.

По думите ѝ в новия парламент вече е създадена комисия, "която да се занимава с некоректните работодатели, които не плащат осигуровки... Ще продължим с борбата срещу монополите, сивата икономика и в защита на българското производство. Не трябва да спираме до тук!"

Подобно на предизборната си кампания, Нинова отново спомена "паралелната държава", в която "се дава път на тези, които богатеят на гърба на работещите – на тези несправедливости трябва да сложим край".

След това шествието се отправи към Борисовата градина, където бе отбелязан празникът на левия печат. Беше разпънат транспарант с надпис "Работа! Хляб! Демокрация". Сред лозунгите на социалистите се забелязваха: "За справедливо заплащане на труда. За българско производство", "За намаляване на задълбочаващата се бедност и несправедливост" и "За свобода на словото".  Повечето от участниците в митинга носеха сиви фланелки с надпис: "Не на сивата икономика".

Споделяне

Още от България