Шествия и концерти за Деня на славянската писменост

Музеят на София отваря безплатно врати за посетители

Шествия и концерти за Деня на славянската писменост

С шествия, музика и четения ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържественото общоградско шествие в София до паметника на светите братя Кирил и Методий ще започне в 10 часа от Националния археологически музей.

В 11 часа пред паметника на светите братя пред Националната библиотека столичният кмет Йорданка Фандъкова ще отправи поздрав към присъстващите, а писателката Теодора Димова ще произнесе слово за празника.

Водещ на церемонията ще бъде актьорът Даниел Цочев. В програмата участват хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Гвардейският представителен духов оркестър.

Стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов ще изпълнят първокласниците Александра Борисова и Константин Бояджиев.

Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква.

След церемонията, гостите на празника ще могат да разгледат изложбата "Майските православни празници в църковния календар" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“.

Празничен концерт в музикалното училище

В 12 часа започва празничният концерт в залата на музикалното училище "Любомир Пипков". Входът е свободен.

Участват камерният оркестър "Софийски солисти", под диригентството на проф. Пламен Джуров, формация "Дива река" и "Ева квартет". Учениците от музикалното училище ще закрият тържеството с химна на Св. Св. Кирил и Методий.

В музея за история на София демонстрации по калиграфия

Музеят за история на София организира ателие по калиграфия по случай празника. От 10 до 16 часа на бул."Княгиня Мария Лиза" 16 в ще бъдат представени различни калиграфски техники. Те ще бъдат направени от преподавател по шрифт и калиграфия с дългогодишна практика.

В ателието ще участват групи от ученици, които ще имат възможността на място да усвоят и упражнят разнообразни калиграфски способи. Демонстрациите са с начални часове - 10, 11, 13, 14 и 15 часа.

Безплатен вход в базиликата "Света София"

Подземният музей в базиликата "Света София" е с вход свободен по случай празника. Първата година от отварянето на археологическото ниво на църквата ще бъде отбелязано с монтирането на триизмерно копие на мозайката "Рая". То е изработено по модерна технология, използва за първи път за възстановката на културни ценности.

Първоначално оригиналът на мозайката е заснет цифрово. Впоследствие, чрез компютърен модел, е изработен и триизмерен прототип. Неговата повърхност е обработена допълнително, за да се доближи максимално до оригинала.

Размерите на мозайката са приблизително 2х2 м, а изработката ѝ е отнела около 5 месеца. Състои се от 26 000 тесера. Използвани са естествени, инертни материали, акрилати и емулсии. Автори на проекта са Николай Спиров и Габор Станчев.

Оригиналът на мозайката е от първата, еднокорабна църква, проучена под базиликата "Света София". Мозайката е разкрита от Вацлав Добруски през 1893 г. и принадлежи към третия строителен период на първата църква, разрушена най-вероятно от готските нашествия през 376-382 г. Паното е използвано и при функционирането на втория храм. Изобразени са птици, пиещи вода от кантаросовиден съд, между две кипарисови дървета. Представена е идеята на ранните християни за Рая.

Плажната библиотека в Албена отваря врати

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в черноморския комплекс "Албена" ще бъде открит сезонът за насърчаване на четенето на плажа. На брега отново ще започне да работи първата по рода си библиотека в Европейския съюз, а през юни ще предлагат книги още две нови библиотеки край морето, съобщиха от курорта.

Колекцията от световната класика, детски приказки, трилъри, романтични четива и мемоари, която стана достъпна през миналото лято, нарасна двойно и читателите на плажа вече ще могат да избират измежду 6000 тома на 15 езика - български, английски, руски, немски, френски, румънски, скандинавски, испански, италиански и други.

Летовниците ползват книгите безплатно, без читателска карта. Туристите също могат да обогатят библиотечната колекция, като дарят свои книги.

И малко история

Славянската азбука е създадена от Константин-Кирил Философ през 855 г. Наречена е глаголица от думата глагол, което означава дума. Служела е за превод на богослужебните книги от гръцки на славянски език.

Въздигането на братята Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г. Исторически сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век. По време на турското робство празникът също се е отбелязвал. Свидетелства за това са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен.

В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането празникът е честван в епархийското училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май 1851 г. по инициатива на Найден Геров. Денят не е избран случайно. Това е общият църковен празник на двамата светии. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар остава на 11 май. За официален празник 24 чай е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Всяка година на 24 май българска държавно-църковна делегация се покланя пред гроба на св. Кирил в църквата "Св. Климент" (San Clemente) в Рим, където български духовници извършват литургия. Делегацията се приема и от папата. Тази година българската делегация се води от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Приемът при папата е отложен за 28 май, защото той е извън Рим.

Споделяне

Още от Общество